Az SaS követeli a Tipos-ügy alapos kivizsgálását

2019. november 29. - 19:34 | Belföld

Az SaS párt pénteken felszólította a hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki a Marian Kočner által felvett kommunikációt, valamint a Tipos-ügyet és az emissziós kvóták ügyét is.

Az Emberekért (Za ľudí) parlamenten kívüli párt követeli, hogy vonják felelősségre mindazokat a köztisztviselőket, akik meglopták az államot, vagy akik fedezték a csalásokat. Az ellenzéki politikusok így reagáltak a médiában megjelent videóra, melyet Marian Kočner készíthetett. A felvétel az akkori főügyész, Dobroslav Trnka és Ján Počiatek (Smer-SD) volt pénzügyminiszter beszélgetését rögzíti. A beszélgetés témája a Tipos és a Lemikon cég közötti per, illetve az emissziós botrány volt.

Az SaS közleménye szerint Marian Kočner kameráján keresztül egyenes adásban követhető a jogállam szétbomlása.

„A kormány tartós tétlensége az igazságszolgáltatás megtisztítása terén azt igazolja, hogy az állam – beleértve a bírói hatalmat is – vezetőinek egyedüli célja megtartani a hatalmat bármi áron. A nyilvánosság nyomása azonban megakadályozhatja ezt”

– áll a közleményben.

Veronika Remišová, az Emberekét párt tagja kiemelte, hogy az egész ügyet az akkori kormányfő, Robert Fico (Smer-SD) fedezte a parlamentben. Juraj Šeliga, a párt alelnöke már korábban feljelentette Trnkát, az aktuális felvétel nyilvánosságra kerülése után kiegészíti a büntetőfeljelentést.

„Az új információk fényében feljelentést teszek Ján Počiatek ellen is. Fennáll az alapos gyanú, hogy Počiatek visszaélt a hatáskörével, és így több millió eurótól fosztotta meg az államot”

– hangsúlyozta Šeliga.

A PS-Spolu pártkoalíció szerint a második és a harmadik Fico-kormány alatt az egyes pénzügyi csoportok vagyona „elképesztő méreteket öltött”.

„Amíg nem nyirbáljuk meg a hatalmukat, semmilyen jelentős változásra nem számíthatunk Szlovákiában, mindig meg fognak vásárolni valakit”

– áll a pártkoalíció közleményében.

A szóban forgó felvételen a volt miniszter a Lemikon-ügyben folytatott médiastratégiáról egyeztet Trnkával, majd megkérdezi a főügyésztől, hogy miután rendkívüli jogorvoslatért folyamodott, meddig fog még tartani az eljárás a Legfelsőbb Bíróságon. Azt kéri tőle, hogy húzzák el az eljárást. A Lemikon és a Tipos állami cég perében Szlovákia mintegy 13 millió eurót veszített.

Marian Kočner vállalkozót azzal vádolják, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak újságíró meggyilkolását. Eljárás folyik ellene az ún. televíziós váltók hamisítása ügyében és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt is. A Gatex-ügyben hűtlen kezelés miatt emeltek vádat ellene.

TASR