Az SaS leadta a jelöltlistáját, Sulík az első helyen

Az SaS ellenzéki párt csütörtökön leadta a belügyminisztériumban a jövő évi választásokra állított jelöltlistát.

Az SaS leadta a jelöltlistáját, Sulík az első helyen
Fotó: TASR

Richard Sulík pártelnök egyben bemutatta a lista 9-es számú jelöltjét, Ján Oravecet, akinek a feladata a vállalkozói környezet javítása lesz.

Oravec párton kívüliként fog szerepelni a listán. Elmondása szerint olyan mértékben akarja csökkenteni a bürokráciát és az elfogadott törvények számát, hogy a változást 89 után először az állampolgárok és a vállalkozók is megérezhessék. Ezeket az intézkedéseket a kormányprogramba is bele akarja foglalni.

Roman Foltin pártigazgató elmondta: a jelöltek átlagéletkora 45 év. A listán 22 nő szerepel. A jelöltek többsége egyetemet végzett. A lista arányosan képviseli az egyes megyéket.

Arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy Robert Mistrík volt államfőjelölt elutasította az SaS ajánlatát, és nem szerepel a listán, Sulík azt válaszolta, hogy Mistríknek a választások előtti potenciális koalícióról szóló tárgyalások zátonyra futása, illetve a különféle ígéretek be nem tartása szegték kedvét.

Sulík elismételte, hogy a listát ő fogja vezetni. Az első ötben még Lucia Ďuriš Nicholsonová, Branislav Gröhling, Alojz Baránik és Jana Cigániková lesznek benne. Sulík szerint a további „húzónevek” Martin Klus, Pavol Milan, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) volt nyomozója és Zuzana Aufrichtová, Pozsony-Óváros (Bratislava-Staré Mesto) polgármestere.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. Választásra jogosult minden 18 év feletti állampolgár. A hivatalos kampányidőszak már megkezdődött. Az egyes politikai pártoknak és mozgalmaknak 2019. december 1-ig kell leadniuk a jelöltlistájukat.


(TASR)