Az SaS legalább az alapjogokat megadná a meleg pároknak, eddig erre sem volt politikai akarat

2022. október 17. - 15:24 | Belföld

Akár már a holnap (kedden) kezdődő parlamenti ülésen biztosíthatnának a képviselők bizonyos minimális jogokat a meleg pároknak, ehhez csak az SaS partneri együttélésről szóló törvényét kellene támogatniuk. A jogszabály elfogadása azonban még egyáltalán nem biztos, és a melegszervezeteknek sem tetszik nagyon. Az Inakosť napokon belül saját javaslatcsomagot készít.

Az SaS legalább az alapjogokat megadná a meleg pároknak, eddig erre sem volt politikai akarat
Eduard Heger a pozsonyi felvonuláson (Fotó: TASR)

Várhatóan az első napirendi pontok egyikén tárgyalhatja a parlament a holnap (kedden) kezdődő ülésén az SaS törvényjavaslatát, amely lehetővé tenné a regisztrált partnerségi kapcsolatot az egynemű párok számára is. A jogszabályról már az előző ülés végén szavazni kellett volna, de az akkori pillanatnyi többség az SaS ellenkezése ellenére az elnapolás mellett döntött. A holnap kezdődő ülésnek még nincs hivatalos programjavaslata, de az SaS bízik benne, hogy törvénytervezetüket az első között tárgyalhatják.

A partneri együttélésről szóló jogszabály az előterjesztő szerint segít majd a homoszexuális pároknak, de nemcsak ők élhetnek vele. Kihasználhatják azok a heteroszexuális párok is, akik valamilyen okból nem akarnak házasságot kötni. A legtöbb segítséget azonban a homoszexuális pároknak jelenti majd, mivel nekik jelenleg semmilyen lehetőségük nincs kapcsolatuk hivatalossá tételére.

Nem család, csak valami hasonló

A jogszabály kezelné a vagyoni kérdéseket és segítséget nyújthat bizonyos élethelyzetekben. A kapcsolat közjegyzői okirattal hozható majd létre és ugyanúgy szüntethető meg. A partneri együttélésben élőkre vonatkozik majd a házastársi osztatlan közös tulajdon, és örökölhetnek egymás után.

Az egy kapcsolatban élőket pedig a törvény elfogadása után „közeli hozzátartozóknak” tartja majd a szlovák jog.

Emellett joguk lesz az özvegyi nyugdíjra a partner elhunyta után, és megkapják majd az orvosi dokumentációt partnerük súlyos betegsége vagy halála esetén. Eltartási kötelezettségük keletkezik, képviselhetik egymást a hivatalok előtt és családi adókedvezményeket vehetnek majd igénybe.

A törvényjavaslatot jegyző képviselők tisztában vannak vele, hogy a törvény csak a szükséges minimum. „Nem fair, hogy én, heteroszexuálisként nyugodtan sétálhatok férjemmel a nyilvánosság előtt, meg is csókolhatom, de szivárványos közösséghez tartozó emberek ezt nem tehetik meg, és jogosan félnek” – indokolta a tervezetet Vladimíra Marcinková (SaS) képviselő. Szerinte a melegtársadalom képviselőivel szemben a politikának nagy a tartozása.

„Nem tettünk értük eddig a politikában semmit – jelentette ki Marcinková. – Ketten közülük, részben a társadalmi hangulat hatására is, az életükkel fizettek. Fogjuk össze a politikai erőket, hogy ezeknek az embereknek legalább az alapjogokat meg tudjuk adni ahhoz, hogy emberhez méltó, partneri életet élhessenek.”

A képviselő elismeri, hogy a javaslatuk tényleg csak a minimumot tartalmazza, de azt tartják a legfontosabbnak, hogy a parlament legalább ezt elfogadja.

Magyarországon a jelenleg érvényes szabályozás szerint bejegyzett élettársi kapcsolatot köthetnek a melegek. Ez gyakorlatilag ugyanolyan jogokat biztosít számukra, mint a házastársi kapcsolat, legalábbis a törvény ezt mondja ki. Ezt az élettársi formát csak azonos nemű párok választhatják, a hetero kapcsolatokra nem vonatkozik.

Az SaS optimista, talán túlzottan is

Ondrej Dostál (SaS) szerint erre van esély, megpróbálnak minél több támogatót szerezni ahhoz, hogy a második olvasatba jusson a tervezet. „Egy ilyen törvény elfogadását a kormányprogram is tartalmazza, úgy írtuk meg, hogy megfeleljen ennek, így a kormánypártok is tudják támogatni” – mondta a képviselő.

Kristián Čekovský, az OĽaNO Polgári és Demokratikus Platformjának képviselője támogathatónak nevezte az SaS elképzelését, de a platformjuk az OĽaNO képviselőinek csak kis részét, mintegy 8-10 képviselőt tömörít. Az SaS javaslatát várhatóan támogatni fogja a Hlas is, de még így sem lenne meg a szükséges többség. Boris Kollár (Sme rodina) korábban arról beszélt, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben nincs szükség ilyen törvényre.

Marcinková kijelentette, hogy a szélsőséges politikusok kivételével minden más pártban keresnek majd támogatókat. A parlamenti légkört azonban jól mutatja, hogy Tomáš Valášek (PS) regisztrált partnerségről szóló, vagyis az SaS kezdeményezésénél kicsit progresszívebb javaslata mindössze 31 igen szavazatot kapott a parlament előző ülésén, október 4-én. Igaz, egy éve még csak hét szavazatot kapott ugyanez a javaslat. Pénteken Eduard Heger kormányfő (OĽaNO) és több más kormánypárti politikus is ott volt a múlt héten meggyilkolt két meleg fiatal emlékére szervezett felvonuláson, de a koránypárti képviselők támogatása nem vehető biztosra.

A melegeknek kevés az SaS javaslata

A melegszervezetek azonban nem elégedettek az SaS javaslatával. Martin Macko, az Inakosť kezdeményezés ügyvezetője szerint több problémát sem old meg a tervezet. „A regisztrált viszonyt csak közjegyzői dokumentum bizonyítaná, nem világos, hogy az egyes állami intézmények hogyan értesülnének erről, mivel lehetne bizonyítani a partneri viszonyt” – magyarázta a Rádio Expres déli vitaműsorában hétfőn Macko. Nem tartják megfelelőnek a kötelességeket sem egy ilyen partneri viszonyban. „Nem kezeli azoknak a pároknak a helyzetét sem, akik ma közösen nevelnek gyereket” – sorolta kifogásaikat Macko.

Vitalapnak azonban elfogadható szerinte a tervezet, és hajlandó leülni az SaS képviselőivel a javaslat bővítésére.

Az Inakosť napokon belül bemutatja saját javaslatcsomagját, amely szerintük hozzájárulhat az LGBTI+ emberek biztonságérzetének visszaállításához.

„Egyenlőséget akarunk, mint ahogy ez a legtöbb európai országban elfogadott – írja Facebook-oldlaán a szervezet a szervezet. – Felszólítjuk a parlamentet és a kormányt a mielőbbi elfogadásukra, és kérni fogjuk a társadalom támogatását is.”

- lpj -