Az SaS a magasabb adókról kérdezi Pellegrinit, a Hlas a felforgatott pénzügyekre emlékeztet

2024. április 2. - 12:15 | Belföld

Az ellenzéki SaS azt állítja, hogy a kormány növelni fogja az áfát és a fogyasztási adókat. Állítólag ez az egyik lehetőség az államháztartás konszolidációjára. A párt szerint csak az elnökválasztás után fognak beszélni a változtatásokról.

Az SaS a magasabb adókról kérdezi Pellegrinit, a Hlas a felforgatott pénzügyekre emlékeztet
Peter Pellegrini (TASR)

Az SaS arra kéri Peter Pellegrini elnökjelöltet, hogy előre jelezze, milyen változások történnek a választások után. A Hlas-SD erre azt válaszolta, hogy az SaS felelős az előző kormányok idején felforgatott államháztartásért.

Marián Viskupič, az SaS parlamenti képviselője szerint két-három százalékponttal emelhető az áfa. Elmondása szerint az információ a Pénzügyminisztériumtól származik, sőt Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter is elismer egy ilyen lehetőséget, azzal, hogy bejelentette egy újabb ún. konszolidációs csomag bevezetését. Viskupič elmondása szerint a részleteket egyelőre nem ismertette.

„Pellegrini, arra kérjük, hogy az elnökválasztás második fordulója előtt Roberto Ficóval (Smer-SD) együtt vallja meg, mi vár ránk az elnökválasztás után. Mit készített elő ennek az államnak a polgárai számára? Mit kész megadóztatni, felszámítani, és miről nem beszélsz most, hogy ne űzd el a választókat?“ – mondta Viskupič a sajtótájékoztatón.

A Hlas-SD erre reagálva emlékeztetett arra, hogy az SaS „felelős a Matovič- és a Heger-kormány idején felforgatott államháztartásért, az emberek és különösen a nyugdíjasok brutális elszegényedéséért, akiket ez a párt Szlovákiában nyíltan megvet“.

TASR