Az SaS marad a koalícióban, de nem támogatják az országos tesztelést és a kötelező céges tesztelést sem

2021. január 14. - 09:55 | Belföld

Az SaS kiáll a párt elnöke, Richard Sulík mellett, és maradnak a kormánykoalícióban. Ezt a párt csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján jelentették ki a képviselők.

Az SaS marad a koalícióban, de nem támogatják az országos tesztelést és a kötelező céges tesztelést sem
Fotó: TASR

Az SaS egyúttal felszólította Matovičot, hogy tartsa tiszteletben a koalíciós szerződés arra irányuló pontját, hogy a partnerek nem bírálják egymást a nyilvánosság előtt.

A párt menedzsere, Roman Foltin közölte, az SaS országos tanácsa arról állapodott meg, hogy maradnak a kormánykoalícióban. Sulíkék ugyanakkor az aktuális helyzet megoldására és a viták mellőzésére szolítottak fel a kormányfőt.

Richard Sulík a sajtótájékoztatón beszélt a RapiGen gyorstesztek vásárlásáról is, amihez szerinte neki nincs is semmi köze.

Kijelentette, ezeknek a teszteknek a beszerzését maga a kormányfő intézte még az első országos tesztelés előtt. A beszerzést egy olyan bizottság hagyta jóvá, amelynek az egészségügyi minisztérium képviselői is a tagjai voltak.

Sulík kitért a nagyvállalatokban zajló tesztelésre is. Mint fogalmazott,

az SaS nem támogatja azt a javaslatot, mely szerint a cégekben a munkáltatóknak kötelezően le kellene teszteltetniük az alkalmazottaikat, és nem támogatja a tavaly novemberihez hasonló országos tesztelés tervét sem.

Ami a céges teszteléseket illeti, a párt saját tervet dolgoz ki, melyet a legközelebbi kormányülésen mutatnak be. Eszerint a cégek számára biztosítanák a teszteket, térítenék a költségeket, a tesztelés pedig önkéntes alapon működne. A tömeges tesztelést Sulík úgy tudja elképzelni, hogy megerősítik a mobil mintavételi helyek kapacitását.


(TASR/para)