Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Az SaS nem ajánlja az államfőnek a Lex Csallóköz aláírását

Az SaS nem ajánlja az államfőnek a Lex Csallóköz aláírását
-illusztráció- (Fotó: TASR/Pavel Neubauer)

„A törvény megváltoztatná a tárcák hatáskörét, és kiemelné a vízvédelmet a vízügyi törvényből"

– mondta.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter (Híd) szerint azonban a törvény világosan felállítja és egyesíti a már meglévő szabályokat, ami szerinte egy nagy előny. Ezen kívül szigorítja a szankciókat és egyszerűbbé teszi az ellenőrzést. A vízminőség-ellenőrzés területén a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség kapná a legnagyobb szerepet. Ehhez az intézményhez lehetne fordulni, ha fennáll a vízszennyezés veszélye.

A Lex Csallóköz megtiltja az olyan ipari létesítmények üzemeltetését, amelyekben szennyező anyagokat állítanak elő vagy használnak. Szintén tiltja az elhullott állatok feldolgozását végző helyek, valamint a szemétlerakók létesítését. A törvény értelmében tilos lesz az ásványkitermelés, a kavicsot is beleértve. A törvényjavaslat biztosítaná, hogy a nyilvánosság jobban értesült legyen a vízvédelemmel kapcsolatban, valamint meghatározza a települések és a Szlovák Közegészségügyi Hivatal kötelességeit.

A Lex Csallóköz értelmében a védett területek fenntartói is megváltoznának. Szlovákiában jelenleg tíz vízvédelmi terület van - a Csallóköz, a Sztrázsó-hegység (Strážovské vrchy), a Beszkidek (Beskydy), a Jávornik-hegység (Javorníky), a Nagy-Fátra, az Alacsony-Tátra nyugati és keleti része, a Rimóca (Rimavica), a Szalatna (Slatina) és a Felső-Ipoly mente, továbbá a Murányi-fennsík (Muránska planina), a Gölnic (Hnilec) folyó felső szakasza, a Szlovák-karszthegység és a Vihorlát (Vihorlat).

TASR