Az SaS nem támogat olyan lezárást, mely nem ad előnyöket az oltottaknak

2021. december 5. - 14:32 | Belföld

Ha az új javaslat szerint a beoltottak számára a zárlat folytatása nem jár majd előnyökkel, az SaS nagy része nem fogja támogatni azt. Ezt Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter mondta a Markíza Na telo című műsorában. Továbbra is elutasítja az iskolák általános bezárását. Nem szeretné, ha a regionális higiénikusok bezárnák az összes iskolát a járásokban. Azt állítja, hogy megpróbálja felvenni velük a kapcsolatot, hogy megmutathassa nekik az adatokat. Ladislav Kamenický, a Smer-SD alelnöke támogatja a lezárást, ha szakértők kérik, de annak – szerinte – a lehető legrövidebbnek kell lennie.

Az SaS nem támogat olyan lezárást, mely nem ad előnyöket az oltottaknak
Branislav Gröhling (TASR)

„Meghallgatjuk a javaslatot, de ahogy az elnök úr is mondta, egy olyan lezárást fogunk támogatni, amely az oltottaknak és a gyógyultaknak kedvez. Ha a beoltottaknak nincs előnye, akkor ezt a lezárást nagyrészben nem támogatjuk“

– mondta Gröhling.

Az SaS további prioritása közé tartoznak az iskolák és az üzleti szféra, hogy a COVID-19-en túljutottak és az oltottak vásárolhassanak az üzletekben. Az oktatási miniszter szerint a mostani zárlat sem volt helyes, mert nem írt elő előnyöket a beoltottak és a gyógyultak számára. Kamenický szerint például három hétig kellene a lezárásnak tartania, és karácsony előtt lazítani kellene az intézkedéseken. Az oltottaknak, a gyógyultaknak és a negatív teszttel rendelkezőknek szerinte egyenlőknek kell lenniük.

Gröhling nem látja értelmét a pozsonyi iskolák bezárásának. Nem tartja igaznak, hogy minden iskola gócpont lenne. Országosan nem hajlandó bezárni az iskolákat, sajnálja, hogy a járásokban a higiénikusok az össze iskolát bezárják, szerinte ez demotiváló.

„A bezárt iskolák nem oldják meg a járványt“ – mondta, hozzátéve, hogy a védőoltás jelenti a megoldást.

TASR