Az SaS parlamenti határozatot követel Navalnij halálával kapcsolatban

2024. február 23. - 18:15 | Belföld

Az ellenzéki SaS határozati javaslatot terjesztett elő, mely szerint a parlament felszólítaná Oroszországot, hogy engedélyezzen független és átlátható kivizsgálást Alekszej Navalnij ellenzéki vezető halála körülményeinek kivizsgálására. Emellett kötelezné a kormányt, hogy kéresse be az orosz nagykövetet, ennek kapcsán a kormány passzivitását bírálja. Minderről Vladimíra Marcinková és Juraj Krúpa, a párt két képviselője tájékoztatott pénteken.

Az SaS parlamenti határozatot követel Navalnij halálával kapcsolatban
TASR/AP

Marcinková kijelentette, azért terjesztik elő a határozati javaslatot, mert a kormány külpolitikájára nem lehet számítani. „Az egész Nyugat és a demokratikus világ egyöntetűen az igazság kiderítését követeli Navalnij haláláról. (...) Blanár külügyminiszter tényleg nem kéreti be az orosz nagykövetet, és nem tesz fel neki kellemetlen kérdéseket, nem érdekli, hogyan történhet meg, hogy megölnek egy orosz ellenzéki politikust? Az összes környező ország megtette ezt” – mondta Marcinková.

Krúpa felszólította Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminisztert, hogy végre valóban szuverén és független szlovák külpolitikát folytasson. „Ne csak az uniós és NATO-s partnereink bírálatával legyen elfoglalva” – jegyezte meg, és hozzátette, az orosz invázió második évfordulója kapcsán is határozati javaslatot terjesztenek elő. Remélik, hogy mindkettő ott lesz a következő parlamenti szavazás programpontjai között.

TASR