Az SaS szerint a Smer állandóan kudarcot vall a közérdek és a természet védelme területén

A Smer-SD kormánya a közérdek és a természet védelme területén sorozatosan kudarcot vall – állítja Anna Zemanová (SaS) parlamenti képviselő. Ugyanakkor az elmúlt években a nyilvánosság sokkal érzékenyebb lett a környezetvédelem kérdéseire, mint korábban. Ez Szlovákia EU-csatlakozásával is összefügg.

A képviselő szerint a Smer-SD-nek nem lehet érdeke a közjavak védelme. A környezetvédelem alapvető kérdése Zemanová szerint úgy szól, hogy sikerül-e leváltani a Smer-SD-t, hogy olyan politikai erők lépjenek a helyére, amelyek programjának természetes részét képezi a környezetvédelem. Zamanová példaként az SaS programját hozta fel. 

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő hétfőn (június 11.), a Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszterrel való találkozója után kijelentette: senkinek a gazdasági érdekeit nem szabad előnyben részesíteni a környezetvédelemmel szemben. „Ha Szlovákia egyszer meghatározza, hogy a környezetvédelem, illetve az egyes területek védelme a prioritásai közé tartozik, akkor ez az alfa és ómega. Ez egy törvény, amelynek a határát nem léphetik át a gazdaság törvényei” – mondta.

A szlovákiai erdők védelmével kapcsolatban egyértelmű választ vár arra a kérdésre, hogy az ország meg akarja-e védeni a természeti gazdagságát, vagy az erdőtulajdonosok magáncélú bizniszét részesíti előnyben. A kormányfő ezért üdvözli a Környezetvédelmi Minisztérium készülő törvénytervezetét, amely egyértelműen meghatározná, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni a védett területeken.


TASR/para