Az SaS szívesen leváltaná Matovičot, és – talán – visszatérne a kormányba, ha visszahívnák

2022. szeptember 14. - 15:20 | Belföld

Richard Sulík nem tett le arról, hogy kilője a kormányból Igor Matovič pénzügyminisztert, és ezt ellenzéki pártként most már a parlamentben is kezdeményezheti. Kérdés, hogy számíthat-e az ellenzék többi részének támogatására. A parlamenti obstrukció meglepte az OĽaNO-t és Eduard Heger miniszterelnököt is, a kormánypárt tárgyalni akar az SaS-szel.

Az SaS szívesen leváltaná Matovičot, és – talán – visszatérne a kormányba, ha visszahívnák
Fotó: TASR

Az SaS feltehetően elkezdte az aláírásgyűjtést az Igor Matovič pénzügyminiszter elleni bizalmatlanság beadvány alá. Richard Sulík azonban nagyon szűkszavúan nyilatkozott róla.

„Dolgozunk ezen, és majd tájékoztatunk – jelentette ki az SaS elnöke. – Ez már csak napok kérdése.”

Anna Zemanová frakcióvezető abban bízik, hogy nem is lesz szükség Matovič levátására. „Bízom benne, hogy az OĽaNO képviselői tudatosítják, hogy egy emberen múlik a helyzet megoldása” – apellált az OĽaNO képviselőinek felelősségtudatára az SaS frakcióvezetője.

Sulík szerint megszólítják majd a koalíciós képviselőket is, hogy támogassák Matovič leváltását, és tárgyalni fognak a Hlasszal is. A 21 tagú SaS frakciónak még legalább 7 aláírást kell szereznie ahhoz, hogy összehívhassák a parlament rendkívüli ülését.

Azt nem mondta ki, hogy mi lenne akkor, ha sikerülne leváltani Matovičot.

„Ezen a hídon akkor megyünk át, ha odaértünk” – mondta Sulík.

Sulík szavait használja az OĽaNO

Az SaS elnökének ezt a magyarázatát átvette az OĽaNO is, amelynek képviselői nem nagyon akarták kommentálni Sulík bejelentését. „Ezen a hídon akkor megyünk át, ha odaértünk” – válaszolta a Matovič elleni bizalmatlansági indítványt feszegető kérdésre Michal Sipos, az OĽaNO frakcióvezetője is. Nem adott konkrét választ arra sem, hogy elképzelhetőnek tartaná-e az SaS visszatérést a kormányba.

Eduard Heger kormányfőt Sulík és az SaS magatartása lepte meg, nem az, hogy a kormánya kisebbségben van.

„A kisebbségi kormány kisebbségi, engem meglepett, hogy vannak, akiket meglepett, hogy a parlamentben kisebbségben vagyunk” – reagált Eduard Heger kormányfő a parlamenti obstrukcióra.

Az is meglepte azonban, hogy Sulíkék nem segítették a koalíciót az ülés megnyitásában, mivel erre Sulík ígéretet tett még a kormányból való kilépés előtt.

Az SaS kormányba való – Matovič esetleges leváltása utáni – visszatérésére vonatkozó kérdésre ő is Sulík mondatával válaszolt.

„Azon a hídon akkor megyünk át, ha odaértünk” – jelentette ki Heger.

Az ellenzék nem nagyon támogatja Sulíkot

A Hlas hajlandó tárgyalni az SaS-szel Matovič esetleges leváltásáról, de az nem tetszik nekik, hogy utána Sulík újra visszatérne a kormányba.

„Milyen ellenzék az, amelyik nem szavaz a miniszter leváltására? De az az ellenzék is érdekes, amelyik a miniszter leváltása után visszatérne a kormányba” – moondta Peter Pellegrini, a Hlas elnöke.

Hasonlóan nyilatkozott Robert Fico, a Smer elnöke is. Szerinte az SaS-nek előbb meg kell mutatnia, hogy ellenzéki párt, és az ellenzék feladata Fico szerint az előrehozott parlamenti választás kihirdetése.

- lpj -