Az SaS üdvözli az EU-tagállamok vezetőinek migrációról szóló megállapodását

Az SaS üdvözli, hogy az Európai Unió vezetőinek aktuális megegyezése szerint a migrációs válság megoldásának része lesz a menedékkérelmeket elbíráló EU-tagállamokon kívüli menekülttáborok létesítése. Erről Katarína Svrčeková, az SaS szóvivője tájékoztatott pénteken.

„Az uniónak és a tagállamainak - tekintettel a szoros gazdasági összefonódásokra - kellő befolyásuk van az észak-afrikai országokra ahhoz, hogy elfogadtassák velük az ilyen táborok létesítését az ENSZ-szel együttműködve” – véli Richard Sulík, az SaS elnöke. Hozzátette: a felvetett megoldási javaslat nem maradhat csupán papíron, az EU-nak hatékonyan kell harcolnia az illegális migráció ellen.

„A schengeni határok hatékony védelme, menekülttáborok létesítése az EU területén kívül és a menekültügyi eljárás reformja, amely megakadályozza a menedékjoggal való visszaélést – összefoglalva ezek a migrációs válság megoldásának tényleges eszközei” – fűzte hozzá Martin Klus parlamenti képviselő.

A migrációról szóló egyezményt péntek reggel fogadták el az EU-tagállamok vezetői a brüsszeli csúcstalálkozón. A megállapodás része az is, hogy az egyes tagállamok önkéntes alapon létesíthetnek menekülteket befogadó központokat az országuk területén.

TASR