Az SaS váratlanul előlépett a szlovákiai nemzeti kisebbségek jogvédőjévé!

2020. február 16. - 12:08 | Belföld

Az SaS közölte, hogy ha kormányra kerülnek, szeretnék megszüntetni a kettős állampolgárság tiltásáról szóló rendelkezést, illetve elfogadnának egy jogszabályt a nemzeti kisebbségekről. A párt elnöke, Richard Sulík szerint erre azért van szükség, mert sok esetben nem érvényesülnek a kisebbségek jogai.

Az SaS váratlanul előlépett a szlovákiai nemzeti kisebbségek jogvédőjévé!
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy Szlovákiában nemcsak magyarok, de összesen 13 nemzeti kisebbség él. A fő problémát a kettős állampolgárság törvényi tiltásában látja, ugyanakkor úgy látja, a nemzeti kisebbségekről szóló törvény hiánya miatt a kisebbségek jogait a gyakorlatban gyakorta nem alkalmazzák, vagy némely esetekben nem is élhetnek velük.

Éppen ezért az a céljuk, hogy stabilizálják a nemzetiségi politikát, és bevezessék az önkormányzati elv alapján történő döntéshozatalt olyan területeken, mint a kultúra, az oktatás vagy a nyelvhasználat. Sulík hangsúlyozta, hogy a 13 kisebbség nyelvi jogai adottak, ugyanakkor mindegyik kisebbségnek megvannak a saját specifikumai és problémái. "Ez az önkormányzati rendszer rugalmasabb" - húzta alá Milan Pilip SaS-jelölt.

Az SaS javaslatot tesz arra, hogy az állam nyújtson hozzájárulást azoknak a nemzeti kisebbséghez tartozó családoknak, akiknek a gyermekének utaznia kell az iskolába. Emellett létező iskolákba szeretnék bevezetni a nemzeti kisebbségek anyanyelvének oktatását.

Közölték azt is, hogy a jövőben nem rövidülnének le a kisebbségi adások a köztévében csak azért, mert épp szünidő vagy karácsony van.

Monika Filipová (szintén SaS-jelölt) arról beszélt, hogy megváltoztatnák a szlovák nyelv oktatásának módszerét a nemzetiségi iskolákban, épp azért, mert szavaik szerint a kisebbségek otthon saját anyanyelvüket használják, és számukra a szlovák csak egy második nyelv.

(TASR)