Az SNS-es miniszter felállt az asztaltól, és kidobta az ablakon a 105 millió amerikai dolcsit

2019. március 11. - 13:58 | Belföld

A honvédelmi minisztérium befejezte a tárgyalást az amerikai hadügyi beruházástól.

Az SNS-es miniszter felállt az asztaltól, és kidobta az ablakon a 105 millió amerikai dolcsit
Peter Gajdoš (Fotó: TASR)

Az SNS-es Peter Gajdoš által vezetett minisztérium azzal is érvel, hogy a 105 millió eurót kitevő potenciális amerikai támogatás nem arra reflektál, amire a szlovák hadseregnek szüksége van.

"Az USA ajánlata sérti a Szlovák Köztársaság vagyonjogait és szuverenitását" - jegyezték meg.

Tehát nincs új a nap alatt, a tárca mindössze megismételte azt, amit a párt elnöke már korábban kijelentett, miszerint Szlovákiának elég pénze van a hadseregére. A Híd párt reakciójában értetlenségének adott hangot a történések miatt, mivel az SNS pedig máskor amiatt rinyál, hogy nem jut elég pénz a hadseregre.

Az amerikai kormány az "Elrettentés európai kezdeményezésből" (European Deterrence Initiative – EDI) megnevezésű programot, melyből a támogatást nyújtaná még Barack Obama hozta létre válaszul a krími konfliktusra. Ugyanilyen támogatást kínálnak más NATO-tagországoknak, különösen azoknak, amelyek a szövetség keleti határainál fekszenek. A pénzösszegből a szlovák hadsereg modernizálhatná a Malacky-i és a sliači repteret.

Egy évvel ezelőtt a védelmi minisztérium még üdvözölte ezt a támogatást, és azt állította, hogy segít itthon spórolni. Gajdoš miniszter azonban idén januárban felfüggesztette a támogatás merítésnek előkészületeit. Akkor azt állította az amerikaiaknak, hogy ideiglenes cselekményről van szó, mivel először a kormányközi egyezménynek kell megszületnie, mely jogi kereteket biztosítana ehhez. A mostani hivatalos érv viszont már az, hogy az amerikai segély a szlovák szuverenitásba gázol.

Adam Sterling pozsonyi amerikai nagykövet szerint az invesztíció épphogy erősítené az ország szuverenitását, mivel javít a védelmi képességein. A munkálatok nagy részét szlovák cégek végezhetnék el.

A fordulatot bírálta Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter, kijelentve, hogy ebben az országban valakinek legalább józannak kellene maradnia, annak ellenére, hogy közeledik az elnökválasztás.

A szlovák tárca hozzáállása kulcsfontosságú, mert a dotáció merítéséhez amerikai szakembereknek kellene betekintést nyerniük a katonai repterek állapotába, hogy az alapján konkrét projekteket készítsenek.

Jaroslav Naď, az OĽaNO árnyékminisztere szerint az egész ügy mögött akár Danko sértődése is állhat amiatt, hogy tavaly ősszel nem kapott meghívást az amerikai kongresszusba, idén februárban az SNS politikusaival pedig nem találkozott Mike Pompeo amerikai védelmi miniszter, mikor februárban Szlovákiában járt.

(Denník N)