Az SNS kisírta, hogy ne csak a stilizált címer legyen a szlovák hokimezeken

2018. október 5. - 20:29 | Sport

Az SNS-t, annak is egyik képviselőjét, Anton Hrnkót zavarta, hogy a Szlovák Jégkorong-szövetség új logója, egy stilizált szlovák címer került a válogatott hokimezek mellrészére. Hrnko szerint ugyanis ez az állami szimbólum meggyalázása.

Az SNS kisírta, hogy ne csak a stilizált címer legyen a szlovák hokimezeken
Fotó: TASR

Az oktatásügyi minisztérium, amely alá a sport területe is tartozik, végül megegyezett a hokiszövetséggel, hogy a mez vállrészére kerül egy rendes címer, a stilizált logóra pedig a "Hockey Slovakia" vagy ehhez hasonló felirat, hogy mindenkinek egyértelmű legyen az, hogy nem a szlovák címer változott meg.

Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi tárcavezető pénteken közölte, hogy egyelőre nem történt szerződésszegés a minisztérium és a szövetségközött, de hogy ez jgy is maradjon, szükség volt a megegyezésre.

Miután a hokiszövetség nemrégiben bemutatta új, egész menő logóját a hokibotokat ábrázoló hármas halommal, illetve a stilizált kettőskereszttel, Anton Hrnko és a nemzeti kultúra legfőbb védelmezője, a Matica slovenská azonnal felemelte szavát.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy hagyjanak fel az állami szimbólum megbecstelenítésével. A mi halmaink nem a maguk hokibotjai" - üzente Hrnko a Facebook oldalán.

Lubyová szerint ez ügyet polgári és jogi síkon is lehet értlelmezni. A jogi oldalról létezik egy szerződés a szövetség és a minisztérium között, melynek értelmében a sportág 13%-ot kap a sportra fordított állami juttatásokból minden évben. A szerződés ugyanakkor tartalmazza azt is, hogy a hivatalos válogatott mérkőzéseken a játékosokon fel kell tünteni, mely országot képviselik, mégpedig a következő formák egyikében: Slovenská republika, Slovak republic, illetve Slovensko vagy Slovakia az állami címerrel együtt.

Amennyiben ez nem történik meg, a minisztérium 10 napos határidővel kérhet kiigazítást, ha pedig azután sem, akkor megvonhatja a sportáki támogatások egy részét.

A hokiszövetség új logóját a belügyminisztérium heraldikai bizottsága is megvizsgálja, és döntést hoz róla.

Martin Kohút, a hokiszövetség elnöke pénteken közölte, elfogadják a megegyezést, és aszerint cselekszenek. "Igyekszünk úgy átalakítani a mezeket, hogy az a legeffektívebb legyen mindenki számára" - fogalmazott.

(SME)