Az SNS okozza az első műbalhét az új koalícióban

2016. június 3. - 08:59 | Belföld

Blokkolják a koncessziós díjak emelését, de egyúttal kijelentik, hogy a makacskodásuk nem tartós...

Az SNS okozza az első műbalhét az új koalícióban
Andrej Danko és Robert Fico (Fotó: TASR)

Andrej Dankóék az elsők, akik kissé megzavarják a négyeskoalíció felhőtlen működését. Az SNS a koncessziós díjak emelésének feltételéül szabta a közmédián (RTVS) belüli változtatásokat. A párt alelnöke, Anton Hrnko egy "valódi szlovák nemzeti és közszolgálati intézményt" szeretne belőle faragni.

Robert Fico egy héttel ezelőtt a TASR-nek adott interjújában kitért arra, hogy mostanáig a koalíció mindegyik tagja teljesítette azt, amit vállalt, amire kezet adott.

A parlament médiabizottságának elnöke, Miroslav Číž (Smer) szerint ez a hozzáállás egyelőre csak Hrnko sajátja, de minden bizonnyal oldani kell a problémát. A Smer szerint azonban az SNS nem fog sokáig dacolni. Úgy látják, hogy az SNS ezzel csak a személyzeti kérdésekben próbál nagyobb súlyt szerezni.

A koncessziós díjak körüli vita éppen akkor alakult ki, amikor az utolsó eldöntendő személyzeti kérdések állnak a koalíció előtt. Fico kórházi ápolása miatt csak most fog eldőlni, ki kerül majd a SIS, az állami vállalatok, illetve a regionális hivatalok vezetésébe.

Az SNS azon a napon hisztizett, amikor az egész kormány és az államfő sem tartózkodott Szlovákiában. Az egyedüli közjogi méltóság tehát a házelnök Danko volt idehaza, császárnak érezhette magát.

Hrnko az SNS weboldalán tette közzé állásfoglalását, de azonnal hozzá is tette, hogy ez az egyet nem értés csak az adott pillanatra érvényes, és amint megoldódnak az RTVS-sel kapcsolatos nézeteltérések, nem látnak problémát abban, hogy a koncessziós díjat 7 euróra emeljék.

Hasonló állásfoglaláson volt nem sokkal később az SNS egésze is.

Bugár Béla (Híd) szerint nem helyes, hogy az SNS a médián keresztül próbálja mindezt elintézni, ugyanis szerinte a koalíción belül kellene.

(Denník N/para)