Az SNS saját jelöltet indít a 2019-es köztársaságielnök-választáson

Az SNS (Szlovák Nemzeti Párt) saját jelöltet fog indítani a legközelebbi köztársaságielnök-választáson – mondta Andrej Danko pártelnök az SNS oponicei elnökségi ülésén.

Az SNS saját jelöltet indít a 2019-es köztársaságielnök-választáson
Fotó: TASR/Jakub Kotian

A politikus azonban konkrétumokról nem beszélt. „Ismerek olyan karizmatikus embereket, akik megfelelő jelöltek lennének“ – mondta Danko a párt sajtótájékoztatóján.

Az SNS elnöksége értékelte a megyei választások eredményeit is. Úgy döntöttek, hogy januárban változások lesznek az SNS járási elnöki posztjain – nagyjából 10 járásról van szó.

Danko szerint pártjának ambíciózusabbnak kell lennie, mivel „kereslet van a párt politikája iránt“. Koalícióban lenni a Smerrel és a Híddal nagy iskola az SNS számára. Danko ki akarja űzni a politikából az őrülteket és a félbolondokat“. Ha ez nem tudja majd elérni, elgondolkozik arról, hogy távozik a politikából.

Az SNS értékelte az emúlt évet is.  Danko büszke arra, amit pártja elért. Szerinte az SNS megtartotta pozícióját annak ellenére, hogy őket hibáztatták a rossz dolgokért.

Danko nagy sikernek tartja a 13. és a 14. fizetés önkéntes bevezetését is. Rámutatott arra is, hogy a mezőgazdaság és a honvédelem területén is sikereket értek el.

„Ha képesek voltunk elérni azt, hogy az emberek kaphassanak 13. és 14. fizetést, azt akarom, hogy a 2020-as választási programba foglaljuk bele azt, hogy kötelezően bevezessék a 13. és 14.fizetést azoknál a társaságoknál, amelyek az államtól adókedvezményt kapnak“ – mondta.

A köztársaságielnök-választással kapcsolatban Robert Fico is megszólalt pénteken.  Kijelentette, hogy nem jelölteti magát. Andrej Kiska jelenlegi államfő leghamarabb 2018 szeptemberéig közli ezzel kapcsolatos döntését.

TASR/para