Az SNS volt miniszterei 2024-ben és 2027-ben szabadulhatnak

2018. november 30. - 20:53 | Belföld

A faliújságtender ügyében jogerősen elítélt Marián Janušek és Igor Štefanov volt SNS-es miniszterek 2027-ben, illetve 2024-ben szabadulhatnak.

Az SNS volt miniszterei 2024-ben és 2027-ben szabadulhatnak
Forrás: Nový Čas

Janušek jelenleg a zsolnai büntetés-végrehajtási intézetben tölti a büntetését, míg Štefanov a pozsonyi börtönben van. A büntetést a legenyhébb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben töltik.

A bíróság jó magaviselet miatt feltételesen szabadlábra helyezheti az elítélteket, ha viselkedésükkel arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a szabadlábra helyezésüket követően tisztességes életet fognak élni. „Az elítélt a jogerősen kiszabott ítélet legkevesebb kétharmadának a letöltése után kérelmezheti a feltételes szabadlábra helyezését, amelyről annak a helynek a járásbírósága dönt, ahol az illető a büntetését tölti" – mondta el pénteken a TASR-nek Adrián Baláž, a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) vezérigazgatói irodájának vezetője.

Amennyiben a szabadlábra helyezési kérelmet elutasítják, az újrakérelmezés az elutasítástól számított egy év után lehetséges. Kivételt képez az az eset, amikor a kérelmet azért utasították el, mert azt idő előtt adták be. „A kérelem elutasítása ellen panaszt lehet benyújtani. A feltételes szabadlábra helyezés próbaidőhöz kötött, amely az elítélt szabadlábra helyezésével kezdődik. Emellett az elítélt felügyelete és bizonyos szintű korlátozása is elrendelhető. Az elítélt emellett köteles technikai ellenőrzésnek alávetnie magát, ha ez az ellenőrzés indokoltnak mutatkozik" – tette hozzá Baláž.

Baláž elmondása szerint az intézet kidolgoz egy értékelést, amely alapján elbírálják az elítélt kérelmét. „Az értékelés az elítélt személyes adatain és az ügy részletein kívül az elítélt magaviseletére vonatkozó adatokat is tartalmaz, amelyek közrejátszanak az elbírálásban. Az értékelés része ezen kívül egy reszocializációs becslés, amely arra szolgál, hogy a szabadlábra helyezés lehetséges kockázatait mérje fel. A bírálatnak objektívnek és konkrétnak kell lennie, a végén az intézet igazgatójának a véleményével, hogy ajánlja-e vagy nem az elítélt szabadlábra helyezését" – mondta Baláž.

A Legfelsőbb Bíróság Tanácsa a faliújságtender ügyében ítélte el az SNS két volt építésügyi és regionális fejlesztési miniszterét, Marian Janušeket és Igor Štefanovot, ezzel ők lettek az első kormányzati tagok, akiket jogerősen elítéltek. Janušek 11, Štefanov 9 évet kapott. A bíróság bűnösnek mondta ki őket közbeszerzési eljárás és nyilvános árverés manipulálása, valamint hivatali hatáskörrel való visszaélés ügyében.

Juraj Kliment, a háromtagú bírói tanács elnöke elmondta, hogy az elítéltek egy előre kiválasztott pályázónak kedveztek az eljárásukkal, a pályázati felhívást pedig közzé sem tették, s ezáltal ellehetetlenítették más pályázók jelentkezését. A győztes konzorciumnak ugyanakkor lehetővé tették, hogy 3,5 millió eurós nyereségre tegyen szert. A bíró szerint mindkét vádlott megsértette a közbeszerzésről szóló előírást, és ezáltal tetemes kárt okozott.

A Legfelsőbb Bíróság szinte teljes egészében jóváhagyta a Bazini Specializált Büntetőbíróság tavalyi ítéletét, csupán Janušek büntetését csökkentette 12-ről 11 évre. A bíróság két vádlott felmentését jóváhagyta, a harmadik vádlott ügyét azonban visszautalta újratárgyalásra.

TASR