Az UEFA áprilisban tárgyalja a fehérorosz csapatok kizárását

2023. március 24. - 17:46 | Sport

Áprilisban tárgyal a fehérorosz csapatok kizárásának lehetőségéről az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága - közölte Aleksander Ceferin.

Az UEFA áprilisban tárgyalja a fehérorosz csapatok kizárását
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

Az Európai Parlament tagjainak a fehérorosz csapatok kizárását célzó felszólítására adott válaszlevélben az UEFA elnöke hangsúlyozta, a szervezetnek már régóta szándékában áll megvitatni a fehéroroszok helyzetét. Az orosz klubok nem szerepelhetnek a nemzetközi kupasorozatokban, a fehérorosz együttesek azonban versenyezhetnek, a vizsgálandó kérdés az ország orosz szövetségesként betöltött szerepe az ukrajnai háborúban.

"Az UEFA elítéli az orosz katonai agressziót Ukrajnában" - áll a levélben. "Osztozunk a nemzetközi közösség erőteljes aggodalmában a Fehéroroszországgal kapcsolatos fejlemények kapcsán, valamint az ukrajnai háború agressziója miatt. Az UEFA kiemelt figyelemmel követi az aggasztó fejleményeket."

A végrehajtó bizottság lisszaboni értekezletét április 4-én tartják, egy nappal az UEFA kongresszusa előtt, ahol Ceferint újraválaszthatják harmadik ciklusára, miután nem lesz ellenfele az elnökválasztáson. Az 55 éves szlovén sportvezető szerint Fehéroroszország helyzetét "alapos jogi és ténybeli felülvizsgálatnak" vetik alá, ugyanakkor a döntés kizárólag a végrehajtó bizottságé.

MTI