Az ügyész hibázott a megölt Fülöp-szigeteki férfi ügyében

A Pozsonyi Járási Ügyészség ügyésze nem a törvénnyel összhangban járt el, mikor szabadon engedte a Henry Acorda, Fülöp-szigeteki férfi meggyilkolásával gyanúsított támadót.

Az ügyész hibázott a megölt Fülöp-szigeteki férfi ügyében
Henry Acorda (Fotók: GoFundMe.com)

Ezt a Főügyészség állapította meg csütörtökön, a bűnügyi akta átvizsgálása után. A Főügyészség egyúttal kezdeményezte az ügyész felelősségre vonását. 

A Főügyészség átvizsgálta a Juraj H. ellen indított büntetőeljárást végző szervek munkáját. Ennek eredményéről Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője tájékoztatott. A rendőrség eljárását az ügyészség törvényesnek találta. „Ugyanakkor megállapították, hogy a Pozsonyi Járási Ügyészség ügyésze a bűncselekmény felügyelete során, május 26-tól május 31-ig, nem a törvénnyel összhangban járt el” – közölte Predajňová. 

Jaromír Čižnár főügyész hiányosnak és felületesnek tartja az ügyész munkáját. „Ha nem lenne az, akkor az ügyésznek már az ügyiratok megfelelő átvizsgálása után - mikor szabadon engedte a gyanúsítottat - arra a következtetésre kellett volna jutnia, hogy van elég indok a gyanúsított fogva tartására” – közölte Predajňová. A szóvivő szerint az ügyészt ezért felelősségre vonják. A Pozsonyi Járási Ügyészséget már tájékoztatták a vizsgálat eredményeiről. 

Čižnár a megölt férfi hozzátartozóitól elnézést kért a hibáért, és részvétet nyilvánított. Egyúttal megígérte, hogy az ügyészség mindent megtesz azért, hogy az elkövető megfelelő büntetést kapjon a tettéért. 

A Dunaszerdahelyi járásból származó, 28 éves Juraj H. május 26.-án, szombaton hajnalban megtámadott egy Fülöp-szigeteki férfit Pozsony belvárosában. A külföldi, aki két, zaklatásnak kitett nőt próbált megvédeni, múlt csütörtökön belehalt sérüléseibe. A rendőrség gyilkosság ügyében indított eljárást. A Pozsonyi Járási Bíróság bírója e hét hétfőn elrendelte Juraj H. előzetes letartóztatását. Az indoklás szerint okkal feltételezhető, hogy a gyanúsított további bűncselekményeket követne el.

TASR