Az ügyész indítványozza, hogy a főügyész kérje Fico őrizetbe vételét

2022. április 21. - 15:52 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze csütörtökön indítványozta Maroš Žilinka főügyésznél, hogy adja hozzájárulását a Robert Fico volt miniszterelnök őrizetbe vételéhez szükséges kérvény beadásához – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Dalibor Skladan, a főügyészség szóvivője.

Az ügyész indítványozza, hogy a főügyész kérje Fico őrizetbe vételét
Robert Fico (Fotó: TASR)

Parlamenti képviselő csak akkor vehető őrizetbe, ha ehhez a parlament hozzájárul, és a bíróság határozatot hoz róla. A Smer-SD vezetője politikai bosszúnak, és a legerősebb ellenzéki parlamenti párt elnöke likvidálására tett kísérletnek tartja az ellene indított eljárást.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója időközben javasolta Robert Fico, a Smer-SD elnöke, valamint Robert Kaliňák vizsgálati fogságba helyezését.

„Szerdán a NAKA nyomozója megküldte az ügy aktáját az R. F. őrizetbe vételére vonatkozó indítvány beadásához" - közölte a rendőrség.

Hozzátette, hogy csütörtökön a NAKA nyomozója a volt miniszter őrizetbe vételére irányuló indítványt is elkészítette. „Az őrizetbe vételre vonatkozó javaslat azon a megalapozott feltételezésen alapul, hogy, hogy a gyanúsított befolyásolhatja a tanúkat, a szakértőket, az ügy többi gyanúsítottját, vagy más módon akadályozná a büntetőeljárás szempontjából fontos tények tisztázását" - magyarázta a rendőrség.

Mint ismert, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség szerdán reggel őrizetbe vette Robert Kaliňákot. A Fico-kormány egykori belügyminiszterét Robert Fico korábbi háromszoros miniszterelnökkel, a Smer-SD elnökével együtt bűnszervezet alapításának és támogatásának bűntettével gyanúsítják. Ficót azonban egyelőre nem vették őrizetbe, ahhoz az Alkotmány szerint a parlament beleegyezése szükséges, mivel Kaliňákkal ellentétben parlamenti képviselő. Fico mentelmi jogáról később szavaz a parlament.

Az eset a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi üggyel függ össze. Korábban még soha nem vettek őrizetbe ilyen magas beosztású politikusokat. Kaliňákon kívül Marek Para ügyvédet is letartóztatták szerdán.

A NAKA a Tisztítótűz akció keretében, 2020-ban több magas beosztású rendőrt is őrizetbe vett, köztük Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitányt, akit csaknem egy évvel később, tavaly november 4-én engedtek szabadon. A Tisztítótűz nevű ügyben foglalkoztak annak gyanújával, hogy a rendőrségen belül egy bűnszervezet alakulhatott ki, melynek fejei a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar voltak.


(TASR)