Az ügyész nem engedélyezte, hogy Pčolinský ott legyen a rendkívüli parlamenti ülésen

2021. május 26. - 17:20 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze nem hagyta jóvá a parlament kérelmét arra vonatkozóan, hogy a rendkívüli parlamenti ülésen legyen jelen a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) korábbi igazgatója, a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Vladimír Pčolinský.

Az ügyész nem engedélyezte, hogy Pčolinský ott legyen a rendkívüli parlamenti ülésen
Fotó: TASR - archív

Erről Dalibor Skladan, a Főügyészség szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget. Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke a házbizottsággal is közölte, hogy Pčolinský nem lesz jelen az ülésen.

Az ülés ennek ellenére folytatódik, továbbra sem nyilvános.

A rendkívüli parlamenti ülést az ellenzék azért hívta össze, hogy a kormánypárti illetékesek adjanak választ arra, miről volt szó a közjogi méltóságok múlt heti találkozóján, amely a Szlovák Titkosszolgálat pozsonyi központjában, egy olyan teremben zajlott, amelyet nem lehet lehallgatni. A plénum szerdán megszavazta, hogy az ülésen legyen jelen az SIS korábbi igazgatója.

A szlovák demokrácia történetében még nem fordult elő, hogy egy olyan személy jelenlétét követelték volna egy parlamenti ülésen, aki vizsgálati fogságát tölti. Egyes kormánypárti képviselők úgy vélik, hogy Pčolinský "berendelése" már csak azért is indokolatlan, mert ő értelemszerűen nem volt ott azon rendkívüli találkozón, amely a rendkívüli parlamenti ülés tárgyát képezi.

Az ellenzék azért kritizálta a titkos találkozót, mert szerintük folyamatban lévő büntetőeljárásokról volt szó a megbeszélésen. Eduard Heger miniszterelnök ezt korábban cáfolta. Tájékoztatása szerint a találkozót ő kezdeményezte annak érdekében, hogy az állam legfőbb tisztségviselői megismerkedhessenek az aktuális hírszerzési információk részleteivel.


(TASR/para)