Az ügyész vádalkut kötött az exzsaruval, aki kenőpénzért világított át újságírókat

2022. március 30. - 12:11 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal kedden vádalkut kötött Pavol Vorobjov, a NAKA pénzügyi hírszerzési egységének korábbi vezetőjével, aki a Tisztítótűz-ügyben szerepel gyanúsítottként.

Az ügyész vádalkut kötött az exzsaruval, aki kenőpénzért világított át újságírókat
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az ügyész a javaslatot az ügyirattal együtt továbbította a bazini Specializált Büntetőbíróságra. Az iratanyag 34 kötetből és mellékletből áll.

A vád szerint Vorobjov kilenc rendbeli bűncselekményt követett el. Bűnözői csoporttal való együttműködéssel, és az ezzel összefüggő kenőpénz elfogadásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint személyes adatok jogosulatlan kezelésével vádolják.

A Tisztítótűz-ügyben foglalkoznak annak gyanújával, hogy a rendőrségen belül egy bűnszervezet alakulhatott ki, melynek fejei a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gaśšpar voltak. Az alsóbb szintjein ott volt például Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének vezetője, Peter Hraško, a NAKA igazgatója, Marián Zetocha, a NAKA pénzügyi hírszerzési részlegének korábbi igazgatója, Bernard Slobodník, aki a NAKA pénzügyi részlegét vezette, František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatója, Dušan Kováčik speciális ügyész és mások. A bűnbanda feladata volt, hogy különböző kényes ügyek nyomozását figyeljék és akadályozzák vagy szüntessék meg különböző eszközökkel.

Vorobjovot 2020 júniusában tartóztatták le az újságírók törvénytelen rendőri szemlézéséért, de miután elkezdett együttműködni a hatósággal, szabadlábra helyezték. Vorobjov 28 újságíró, köztük a meggyilkolt Ján Kuciak, illetve 140 másik személy, köztük például Igor Matovič és Daniel Lipšic törvénytelen lusztrálását ismerte el, ami azt jelentette, hogy kompromittáló információkat gyűjtött róluk.

Elismerte azt is, ahogy lényegében szőnyeg alá söpörte azt a bejelentést, amelyet egy bank tett, miután Dušan Kováčik 204 ezer eurót tett be készpénzben egy számlájukra. Az ilyen tranzakciókat a bankok kötelesek jelenteni, a NAKA pénzügyi részlegének vezetőjeként viszont Vorobjov ezt a bejelentést végül eltakarította. Tette mindezt szavai szerint Peter Hraško, a NAKA igazgatójának utasítására.


TASR/para