Az ügyész vádalkut kötött a korrupt milliomos ügyvéddel

2022. május 18. - 13:11 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze vádalkut kötött Zoroslav Kollár ismert multimilliomos ügyvéddel és vállalkozóval.

Az ügyész vádalkut kötött a korrupt milliomos ügyvéddel
Zoroslav Kollár (Fotó: TASR)

Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője szerint a bíróság ennek jóváhagyásáról május 27-én fog dönteni. Kollár ügyvédje, Adrián Kucek nem pontosította, hogy miről is van szó.

Vladimír Pčolinskýt, a SIS volt igazgatóját azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fogadott el Zoroslav Kollár ismert, multimilliomos ügyvédtől és vállalkozótól azért cserébe, hogy a titkosszolgálatnál szüntesse meg a figyeltetését. Ezt a verziót támasztja alá két együttműködő tanú, és néhány hete már Kollár vallomása is, Pčolinský viszont éppen az ellenkezőjét próbálja bizonyítani.

Kollár azzal is gyanúsítják, hogy Tomáš Rajecký vállalkozóval lefizették Ľudovít Makót, a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának korábbi igazgatóját. Utóbbi ezért cserébe időben értesítette az érintett személyt az illegális cigarettagyár- és csempészet ellen irányuló bevetésekről. A kenőpénz mértéke 10 és 150 ezer euró között mozgott havonta.

Kollárt továbbá gyanúsítottként kezelik a Vihar (Víchrica) nevű ügyben is, amely a bíróságokon történő kurrupciós eseteket foglalja magába.


TASR/para