Az ügyész vádat emelt Dobroslav Trnka ellen a Gorilla-ügyben

2021. május 4. - 12:47 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze (ÚŠP) hétfőn vádat emelt az egykori főügyész, Dobroslav Trnka ellen köztisztviselői hatalommal való visszaélés bűntette miatt.

Az ügyész vádat emelt Dobroslav Trnka ellen a Gorilla-ügyben
Fotó: TASR

Erről a Főügyészség szóvivője, Dalibor Skladan tájékoztatta kedden a TASR hírügynökséget. A vádemelés a Gorilla-üggyel van összefüggésben.

2019 decemberében a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) nyomozója hatalommal való visszaélés bűntettével gyanúsította meg Trnkát. Ezt a bűncselekményt állítólag 2007 és 2014 között követte el, ami beleesik a 2004 – 2011 közé eső főügyészi megbízatása idejére is.

A nyomozó 2021. március elején nyújtott be vádemelési javaslatot Trnka ellen. A nyomozás eredménye szerint az exfőügyész közhivatalnokként nem teljesítette a törvényi kötelezettségét, miután Gorilla fedőnéven hangfelvételt kapott a Szlovák Információs Szolgálattól (SIS), ami több bűncselekmény gyanúját is felvetette. Ahelyett, hogy átadta volna a bűnüldöző szerveknek, a felvételt elrejtette, azzal a szándékkal, hogy anyagi hasznot húz saját részére, illetve Marian Kočner vállalkozó számára.

A hangfelvétel sorsát megismerhettük Trnka és Kočner beszélgetéséből, amiről a sajtó tavaly októberben számolt be. A 2014-ből származó anyagon Kočner Trnkát taknyosként leteremti, mert az akkor már exfőügyész az úgynevezett Gorilla-hanganyaggal megzsarolta a maffialistás nagyvállalkozó partnerét, az ország egyik leggazdagabb üzletemberét, a pentás Jaroslav Haščákot, akit december elején le is tartóztattak és eljárást is indítottak ellene ebben az ügyben, azóta viszont már szabadlábra helyezték.


(TASR/para)