Az ügyész vádat emelt Pavol Rusko ellen gyilkosság előkészítése ügyében

2019. január 4. - 16:24 | Belföld

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség felügyelő ügyésze vádat emelt Pavol Rusko volt gazdasági miniszter és a Markíza televízió volt igazgatója ellen Silvia Volzová meggyilkolásának előkészítése ügyében.

Az ügyész vádat emelt Pavol Rusko ellen gyilkosság előkészítése ügyében
Fotó: TASR

A vádiratot az ügyész a Pozsony II Járásbíróságnak nyújtotta be, amelynek azt január 2-án kézbesítették. Erről Pavol Adamčiak bírósági szóvivő tájékoztatta a TASR hírügynökséget pénteken.

Marek Para, a vádlott ügyvédje a vádemelésről a médiából értesült. A TASR hírügynökségnek azt mondta, hogy csak azután nyilatkozik az ügyben, miután konzultált az ügyfelével. Erre valószínűleg csak a jövő hét folyamán kerül sor.

A megbízott nyomozó december 5-én indítványozta a vádemelést Pavol Rusko és három másik személy ellen. Előbbi ellen eljárás folyik a Markízával kapcsolatos váltóhamisítási ügyben is.

A gyilkosság előkészítésében a gyanú szerint részt vettek a szlovák alvilág olyan hírhedt alakjai is, mint Róbert 'Kýbel' Lališ, a Sýkora-klán vezére, Mikuláš Černák, a besztercebányai alvilág többszörös gyilkosságért jogerősen elítélt főnöke, illetve az utóbbi bűntársa, Miloš Kaštan. Pavol Rusko ellen vallott mások mellett Mikuláš Černák is. A Pozsonyi Kerületi Bíróság tavaly májusban elrendelte Pavol Rusko pártfogói felügyeletét, ezen kívül elektromos karperecet kell hordania és tilos külföldre utaznia. A TASR információi szerint Pavol Rusko rendszeresen felkeresi a pártfogó felügyelőt a Pozsonyi Kerületi Ügyészségen.

Pavol Rusko december 17-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy feljelentést tesz a Főügyészségen ismeretlen elkövetők csoportja ellen szándékos lejáratás miatt. A Markíza volt igazgatóját azzal gyanúsítják, hogy megrendelte a volt üzlettársa, Volzová meggyilkolását. Szerinte azonban a személye ellen irányuló, szervezett lejáratásról van szó, amely egy többszörösen elítélt gyilkos és a maffia egy elítélt tagjának hamis tanúvallomásaira épül. Pavol Rusko szerint az őt lejáratni igyekvő csoport úgy befolyásolta a nyomozást, hogy büntetőeljárás induljon ellene és sérüljön a jó hírneve.

A volt TV-igazgató hangsúlyozta, hogy Volzovának nem a Markíza televíziótársaságban, hanem a Markíza Slovakia cégben volt részesedése. „A Markíza TV birtokában voltak a telkek, a stúdiók, az épületek, ez a társaság adta el a reklámokat és birtokolta a szerzői jogokat is, valamint ez sugározta a műsort. A Markíza Slovakia 1995-ben az összes jogot átruházta a Markíza televíziótársaságra, és kötött egy szerződést a 'nagy Markízával' arról, hogy 12 évig érvényben marad a status quo, vagyis hogy a nagy TV társaság - amelynek akkor a vezérigazgatója voltam - lesz a döntéshozó, a gyártó és a sugárzó. Cserébe a Markíza Slovakia licenctulajdonosként tíz százalékot kapott a haszonból. Volzová részesedése a nyereség öt százaléka volt" – magyarázta Pavol Rusko, aki szerint valószerűtlen, hogy öt százalék miatt akarta volna az üzlettársát „likvidálni”.

Ezen kívül cáfolta azt is, hogy emberölés előkészítésével összefüggésben alvilági alakokkal találkozott volna. Volzovát nem áldozatnak, hanem agresszornak nevezte. Pavol Ruskót a fent említett váltóhamisítási ügyben december 17-én hallgatták ki a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tagjai Besztercebányán.

TASR

Címkék: Pavol Rusko