Az ügyészség fellebbezett Fülöp-szigeteki férfi meggyilkolása ügyében, szigorúbb büntetést kérnek

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség hétfőn fellebbezést nyújtott be a Fülöp-szigeteki Henry Acorda meggyilkolása ügyében a Pozsony I Járásbíróság döntése ellen. Erről Oliver Janíček ügyész tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

Az ügyészség fellebbezett Fülöp-szigeteki férfi meggyilkolása ügyében, szigorúbb büntetést kérnek
Fotó: TASR

„A fellebbezést a mai napon továbbítottuk a Pozsony I Járásbíróságnak a Főügyészség utasításának eleget téve. A fellebbezés indoklását azután továbbítjuk, hogy a Pozsonyi Kerületi Ügyészség kézhez kapta az elsőfokú bíróság ítéletének írásbeli megfogalmazását” – tette hozzá Janíček.

A Pozsony I Járásbíróság bírói tanácsa május 14-én hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Juraj Hossút, aki ellen a Fülöp-szigeteki Henry Acorda meggyilkolása miatt emeltek vádat. A büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Az ítélet nem jogerős, így 15 napos határidőn belül lehetősége volt fellebbezni a kerületi ügyészség felügyelő ügyészének és a vádlott ügyvédjének is. Az ügyet a jövőben a fellebbviteli Pozsonyi Kerületi Bíróság fogja tárgyalni.

A Főügyészség fellebbezésre utasította a pozsonyi kerületi ügyészt a Fülöp-szigeteki Henry Acorda meggyilkolása ügyében, mivel a kiszabott büntetést túl enyhének találta. Erről Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget pénteken (5. 24.).

Az ítélethirdetést megelőzően a vádlott beismerte bűnösségét. Ennek okán a bíróság nem folytatta a bizonyítási eljárást a bűncselekménnyel összefüggésben. A Pozsony I Járásbíróság bírói tanácsa az elítélt rehabilitációs kezelését is elrendelte.

A bíróság azért enyhítette rendkívüli mértékben a büntetést, mert egy szakértői vélemény szerint a vádlott a tettét a csökkent beszámíthatóság állapotában követte el. A bíróság továbbá figyelembe vette azt is, hogy a vádlott beismerte bűnösségét, és már a per kezdetén kijelentette, hogy megbánta a tettét. Az ilyen típusú bűncselekmények esetében a kiszabható büntetés alsó határa hét év. A Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze a vádlott beismerő vallomására tekintettel a kiszabható, héttől tíz évig terjedő börtönbüntetés alsó határánál alacsonyabb büntetés kiszabását javasolta.

Az első tárgyalásra az ügyben január végén került sor. Akkor az ügyész és a védőügyvéd is elutasították a vádalkut, a vádlott pedig kijelentette: nem ért egyet a tett jogi besorolásával. A bíróság előtt elmondta: az incidenst megelőző estén sokat ivott egy céges rendezvényen a kollégáival. Egyben beismerte, hogy korábban pszichiáterhez járt, és nyugtatókat szedett. Az incidens előtti napon Paretin és Lexaurin nevű gyógyszert is bevett. Henry Acordát bevallása szerint azért támadta meg, mert azt hitte, hogy bántani akarja a társaságában lévő nőket. A tettét megbánta, a történtekre csak homályosan emlékezett. Elismerte, hogy a városba boxert hordott magával egyfajta talizmánként. Állítása szerint sosem használta.

A Dunaszerdahelyi járásból származó, 28 éves Juraj Hossu május 26-án hajnalban, 4:45 körül támadt rá a Fülöp-szigeteki férfira Pozsony belvárosában, az Obchodná utcában. A külföldi két, zaklatásnak kitett nőt próbált megvédeni. Juraj Hossu egyebek mellett többször belerúgott az áldozatába, amikor az már a földre került. A Fülöp-szigeteki férfi elvesztette az eszméletét. Agyvérzést kapott, és néhány nappal az incidens után a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Az elítélttől kártérítést követel az egészségügyi biztosító és az áldozat családjának jogi képviselője is. A hozzátartozók nem csupán a temetési költségeknek, az útiköltségnek és az elmaradt munkabérnek megfelelő összegre tartanak igényt, erkölcsi jóvátételt is követelnek, melynek összegét a bíróság május 14-ei döntése értelmében polgári peres eljárás keretében kell megállapítani.
 

(TASR)