Az ügyészség indítványozta a vádemelést 11 személy ellen a Tisztítótűz-ügyben!

2021. december 21. - 12:55 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze hétfőn indítványozta a vádemelést 11 személy ellen összesen 20 bűncselekménnyel összefüggésben a Tisztítótűz-ügyben.

Erre Daniel Lipšic speciális ügyész hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán kedden.

"A vádirat 181 oldalas, a vizsgálati dosszié 46 kötetből áll, összesen 18 500 oldal. Több gyanúsított ügyét önálló büntetőeljárás keretében vizsgálják" - áll az ÚŠP közleményében. Bűnszervezet alapítása, fenntartása, támogatása, korrupciós bűncselekmények, hivatali hatáskörrel való visszaélés és más bűncselekmények ügyében emeltek vádat.

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) megerősítette a vádemelésről szóló információt. "Az ügyet a besztercebányai törvényszék törvényes bírója elé utalták, aki az ügy áttanulmányozása után dönt a további eljárásról" - közölte a TASR megkeresésére Katarína Kudjáková, az ŠTS szóvivője.

"A nyomozás során az összes gyanúsítottat kihallgatták, néhányukat többször is. Összesen 46 kihallgatás zajlott. Az eljárás során 92 tanút is meghallgattak" - mondta Dalibor Skladan, a Főügyészség szóvivője. A Tisztítótűz-ügyben folytatott nyomozás idén novemberben zárult le.

Az Országos Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a Tisztítőtűz akció keretében tavaly több magas beosztású rendőrt is őrizetbe vett, köztük Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitányt, akit csaknem egy évvel később, november 4-én engedtek szabadon.

A Tisztítótűz nevű ügyben foglalkoztak annak gyanújával, hogy a rendőrségen belül egy bűnszervezet alakulhatott ki, melynek fejei a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar voltak, az alsóbb szintjein pedig ott volt például Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének vezetője, Peter Hraško, a NAKA igazgatója, Marián Zetocha, a NAKA pénzügyi hírszerzési részlegének korábbi igazgatója, Bernard Slobodník, aki a NAKA pénzügyi részlegét vezette, František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatója, Dušan Kováčik speciális ügyész és mások. A bűnbanda feladata volt, hogy különböző kényes ügyek nyomozását figyeljék és akadályozzák vagy szüntessék meg különböző eszközökkel.


(TASR)