Az új Android-verzió meghosszabítja telefonja üzemidejét

Úgy tűnik, a Google-nél tényleg komolyan foglalkoztak az elmúlt hónapokban az okostelefon-használók egyik leggyakoribb panaszával, a rövid üzemidővel – írja a hvg.hu.

Az Android 6.0-ás verziójáról nemrég derült ki, hogy pontosan mi is lesz a neve, most pedig egy ennél még érdekesebb infó látott napvilágot. A német Computerbase végzett egy kis tesztelést az ősszel érkező új Androiddal, és arra jutott, hogy megéri majd telepíteni azt.

Az új Android-verziókat elsőként mindig a Google Nexus telefonjai kapják meg, így a Computerbase is egy ilyen telefonon, az általunk is alaposan letesztelt Nexus 5-ösön próbálta ki az Android 6.0 fejlesztői előzetesét. Az eredmény szerint az ősszel érkező Android M-et futtatva a készülék közel háromszor hosszabb ideig bírta a készenlétet, mint a jelenlegi legfrissebb 5.1.1. verzióval. Az eredményhez tehát semmilyen beállítást nem változtattak meg, nem bántak máshogy a telefonnal, a többletüzemidő csupán az új szoftvernek köszönhető.

Bár kétségtelenül jó hírről van szó, két dolgot nem árt figyelembe venni. Egyrészt azt, hogy a Nexus 5 a Google által kiadott, módosítatlan Androidot futtatja, miközben a legtöbb készülék esetében a gyártó kisebb-nagyobb mértékben belenyúl a szoftverbe. Ez azt jelenti, hogy nem Nexus készülékeken a hatás valamivel gyengébben jelentkezik majd. Szintén fontos, hogy a Computerbase készenléti üzemmódban mérte a különböző Android-verziókat futtató telefon üzemidejét, tehát a sok nyomogatás továbbra is érezhetően csökkenti majd az akkumulátor töltöttségét.

De ha ezeket fel is számoljuk, szinte biztosan lehetünk benne, hogy amelyik telefonra elkészíti majd a gyártó az Android 6.0-frissítést, annak tulajdonosa érezhetően hosszabb üzemidővel számolhat majd – hogy ez a növekedés 30 vagy 230 százalékos lesz, az már egy másik kérdés.

hvg.hu