Az új buszpályaudvaron épült az ország első föld alatti körforgalma

2021. szeptember 30. - 16:25 | Régió

Elkészült az új buszpályaudvar (Mlynské Nivy) és a Nivy bevásárlóközpont. Itt lesz Szlovákia első föld alatti körforgalma és a főváros első teljesen automatizált parkolási rendszere.

Az új buszpályaudvaron épült az ország első föld alatti körforgalma
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A föld alatti körforgalom egyben a Nivy mélygarázs főbejárata. Több mint 2000 parkolóhely van itt. A gyalogosok három bejáraton át lépnek be a komplexumba, az egyik bejárat éjjel-nappal nyitva lesz. A kerékpárosok számára bicikliút, az épület mögötti utcában (Páričkova) pedig 118 férőhelyes kerékpártároló épült. 25 másodpercig tart elhelyezni itt egy biciklit.

Az utasok a nap 24 órájában, a hét minden napján elérhetik a buszpályaudvart. Az állomások a föld alatti első szinten vannak. 36 peront (25 regionális, 11 nemzetközi és távolsági járat) és hét leszállóhelyet alakítottak ki itt.

Ezen a szinten boltok, drogériák és gyorséttermek, poggyászmegőrző és információs pultok találhatók. Az induló és érkező járatokat egy nyolc méter hosszú, repülőtéri stílusú digitális falon tüntetik fel. Az autóbusz-járatok üzemeltetői számára benzinkutat, autómosót, gyorsszervizt, járműkarbantartó és -tisztító részleget alakítottak ki a komplexumban. Az állomás napi kapacitása 20 ezer utas, 1100 járat, de a terminál maximális kapacitása akár ötször nagyobb is lehet.

A Nivy komplexum építése 2017-ben kezdődött, és csütörtökön nyitották meg. A nemzetközi buszpályaudvar mellett bevásárlóközpont, piactér és egy magas irodaház található a létesítményben. Az épület tetején futópálya, edző- és piknikpark, közösségi kert és játszóterek találhatók.

TASR

Címkék: Mlynské Nivy