Az új évtől kezdődően ismétlődő e-receptet is felírhatnak az orvosok

2022. január 21. - 12:00 | Belföld

Az új évtől a szakorvosoknak lehetőségük van úgynevezett ismétlődő recept felírására, amely úgy működik, hogy mielőtt elfogyna a gyógyszer, az elektronikus rendszerben automatikusan megjelenik a recept, nem kell a szakorvosi rendelőbe mennünk vagy telefonálnunk, a digitális receptet kiválthatjuk a gyógyszertárban.

Az új évtől kezdődően ismétlődő e-receptet is felírhatnak az orvosok
Illusztrációs felvétel (Pexels)

Amennyiben olyan gyógyszerről van szó, amelyet a páciens hosszú távon szed, a szakorvos akár a következő ellenőrzésig is beállíthatja az ismétlődő receptet.

Az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI) szóvivője, Alžbeta Sivá emlékeztetett rá, hogy ez egy olyan NCZI szolgáltatás, amely időt takarít meg az orvosnak és a betegnek egyaránt.

Az ismétlődő e-recept felírásáról mindig háziorvos vagy szakorvos dönt. Szintén az orvos határozza meg, hogy milyen gyakran és mennyi gyógyszert vehetünk ki a gyógyszertárból.

„Az e-recept érvényességi ideje legfeljebb egy év, a maximális adag legfeljebb három hónap. Az orvos ismétlődő e-receptet írhat fel gyógyszerekre, diétás élelmiszerekre vagy orvostechnikai eszközökre”

– magyarázta Sivá.

A gyógyszert vagy a diétás ételt a betegnek első alkalommal a felírást követő hét napon belül, az orvostechnikai eszközt pedig a felírást követő 30 napon belül ki kell vennie.

„Az ismétlődő recept esetén a beteg az orvossal egyeztetett időpontban megy ismét a gyógyszertárba, hogy ismét kivegye a szükséges gyógyszereit, vagy egészségügyi eszközeit“

– pontosított a szóvivő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyszert, a diétás élelmiszert vagy a gyógyászati ​​segédeszközt nem lehet egyszerre, a megszabott határidő előtt kivenni az egész időszakra. A megjelölt határidő után viszont lehetőség van kivenni azokat.

„Az ismételt e-receptet az orvos bármikor visszavonhatja, a megismételt e-receptre bármilyen gyógyszert felírhat. Kivételt az antibiotikumok képeznek“

– tette hozzá Sivá.

TASR