Az új Ipoly-híd ügye a megyei választások előtt egy nappal léphet előre

2017. szeptember 15. - 15:39 | Régió

"2017. november 3-i időpontot célozta meg" a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az új Ipoly-híd megépítését előirányzó pályázat benyújtásával.

Ezt annak a magyar állami beruházó cégnek az illetékese nyilatkozta portálunknak, amelyik többek között a Helemba és Ipolydamásd között híd projektjét menedzseli és uniós pénzeket igyekszik hozzárendelni. Ehhez az EU-s támogatáshoz kell beadni a megvalósítási pályázatot a Szlovákia és Magyarország Együttműködési Programjának is nevezett Interreg Program keretében.

A projekt benyújtásának kitűzött határidőpontja meglehetősen beszédes, hiszen az pont egy nappal lesz a november 4-re kiírt szlovákiai megyei választások előtt. Így azonban nagyobb esély mutatkozik arra, hogy az egészből legyen is valami, mert a választásokat követően hosszú hetek és hónapok is eltelhetnek, amíg feláll az új csapat a megyei közgyűlésben.

Amúgy is már régóta húzódik az új Ipoly-híd megépítésének az ügye, annak ellenére, hogy Orbán Viktor és Robert Fico miniszterelnökök még 2012-ben megegyeztek róla. Ez az öt évvel ezelőtt megkötött kormányközi megállapodás módosításra is szorul, aminek tervezetét már mindkét ország szaktárcája véleményezte.

Karcagi Orsolya, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója az ütemtervről azt nyilatkozta: ha a november 3-ig benyújtott pályázatot pozitívan bírálják el, azt követően "6 hónapon belül szükséges beszerezni az engedélyeket és a beruházással érintett területeket."

Azt nem kívánta boncolgatni a NIF-es illetékes, hogy a november 4-i megyei választások jelenthetnek-e kockázatot a projekt megvalósítása szempontjából. Erre csupán azt válaszolta, hogy a "jelenlegi vezetés támogatja az Ipolydamásd-Helemba határmenti kapcsolat kiépítését."

És hogy még milyen lépések sorozata van hátra a projekt megvalósítása folyamán?

Már "elrendelésre került a híd és a hozzá csatlakozó útra vonatkozó engedélyezési terv készítése és a szükséges engedélyek beszerzése." A két illetékes hatóság - Nyitra Megye Önkormányzata és a NIF Zrt.- már megkötötték a partnerségi megállapodást, amelyben Nyitra megye vállalta, hogy a szlovák oldali útcsatlakozáshoz szükséges engedélyezési terveket elkészítteti, valamint az engedélyeket megszerzi. Ezzel párhuzamosan megszületett Nyitra Megye Önkormányzatának határozata a projekt önrészének finanszírozására.

Tervek garmadája áll már készenlétben: a bírálati terveket augusztus végén már leszállították véleményezésre, ennek egyeztetése jelenleg folyamatban van. A műszaki tervek szakmai bírálatát ellátó úgynevezett tervzsűri vélhetően szeptember végén, október elején véleményezi a projektet. Ezt követően szükséges véglegesíteni az engedélyezi tervet, majd az illetékes hatóságokhoz benyújtani jóváhagyásra.

Addig meg a Nyitra Megye Önkormányzata sem ül ölbe tett kézzel: a legutóbbi ülésén a képviselő-testület jóváhagyta azon ingatlanok megvásárlását Helemba területén, amelyek összefüggésbe hozhatóak a megépítésre váró Ipoly-híddal.

(sárp)