Az új koronavírussal küzdő páciensek monitorozására is képes drónt fejlesztenek Ausztráliában – VIDEÓ 

2020. március 27. - 12:06 | Tech

A légúti és légzőszervi betegséggel, köztük az új típusú koronavírus okozta Covid-19-cel küzdő páciensek állapotának megfigyelésére képes drónt fejlesztenek a Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) kutatói.

Az új koronavírussal küzdő páciensek monitorozására is képes drónt fejlesztenek Ausztráliában – VIDEÓ 
Fotó: FinFeed

A járványhelyzetben bevethető drónokat olyan érzékelővel látják el, amely távolról képes ellenőrizni egy páciens testhőmérsékletét, valamint szív- és légzési ritmusát.

A gépek továbbá képesek észlelni, ha valaki köhög vagy tüsszent az irodákban, óceánjárókon, repülőtereken, idős emberek ápolására szolgáló intézményekben és minden egyéb helyen, ahol a legmagasabb a fertőzésátadás kockázata.

A projektet vezető Javaan Chahl szerint a technológiát eredetileg a háborús övezetekben és természeti katasztrófák idején való bevetésre fejlesztették ki, de most kulcsfontosságú szerepet játszhat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

„Lehet, hogy egy drón nem fogja kiszűrni az összes esetet, de hasznos eszközként fog szolgálni a betegség jelenlétének kimutatására egy adott helyen vagy közösségben”

- jegyezte meg közleményében Chahl.

Az UniSA egy drónfejlesztéssel foglalkozó vállalattal kezdett együttműködésbe, hogy alkalmazhatóvá tegye közt a kormányok és az egészségügy számára.

MTI

Címkék: Dron, koronavírus