Az új Star Wars hatalmasat kaszált a premierhétvégéjén

Minden idők második legnagyobb, 220 millió dolláros bevételét érte el a Star Wars: Az utolsó Jedik című scifi észak-amerikai premierhétvégéjén.

A rekordot 248 millió dolláros nyitó hétvégével továbbra is a 2015-ben debütáló Star Wars: Az ébredő Erő tartja. A Disney stúdióban készült új Star Wars-epizód egyike lett annak a négy produkciónak, amelynek sikerült átlépnie a 200 millió dolláros álomhatárt bemutatása első hétvégéjén Amerikában és Kanadában. A nagy négyesbe korábban még a Bosszúállók és a Jurassic World jutott be.

Az utolsó Jedik rendezője Rian Johnson volt, a főbb szerepekben Mark Hamill, a néhai Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac és Andy Serkis tért vissza, az új szereplők között látható Kelly Marie Tran, Laura Dern és Benicio del Toro. A film nemcsak a közönség, hanem a kritikusok tetszését is elnyerte. A Rotten Tomatoe értékeléseket összegyűjtő honlapja szerint 93 százalékos a tetszési indexe.

A produkció a Variety.com beszámolója szerint a nemzetközi piacokon is tarolt: vasárnapig 230 millió dollárért váltottak rá jegyet a nézők, így a film globális bevétele máris 450 millió dollárnál (120 milliárd forintnál) jár.

Az észak-amerikai kasszasikerlistán a hétvégén a Ferdinánd című animációs film 13,3 millió dollárral szerepelt a második helyen, és a harmadikat is egy animáció, a Coco szerezte meg 10 millió dollárral. A negyedik és ötödik helyen Az igazi csoda és Az Igazság Ligája áll 5,4 millió és 4,2 millió dolláros jegyeladással.

(MTI)