Az új törvény szerint este tíz után már nem lesz elsősegély-szolgálat

2018. május 17. - 11:17 | Belföld

Júliustól új rendszer szerint fognak működni a kórházi elsősegély-szolgálatok. Jelentős változás, hogy a szolgálat már nem lesz elérhető egész éjszaka.

Az új törvény szerint este tíz után már nem lesz elsősegély-szolgálat
Fotó: Cséfalvay Á. András

Az új szabályzat szerint így az elsősegély-szolgálat már csak este tíz óráig lesz elérhető. „Az egészségügyi minisztérium azért folyamodott ehhez a változáshoz, hogy megnövelje az egészségügyi ellátás hatékonyságát. Például azt szeretnénk, hogy a páciensek oda menjenek, ahová tartoznak“ – tájékoztatott Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője.

Az orvosok szakszervezete azonban élesen kritizálja az új rendeletet – szerintük 22 óra után így nem lenne biztosítva a megfelelő orvosi ellátás. „Ez a változás hibásan van megtervezve, nincs alaposan átgondolva, nem a páciensek érdekeit szolgálja, valamint pénzügyileg jelentősen leterheli a kórházakat“ – jelentette ki Peter Visolajský a szakszervezettől.

Az elsősegély-szolgálat idejének lerövidítésével kapcsolatban a minisztérium a statisztikákra hivatkozik. „A statisztikák szerint 22 óra után szinte senki sem járt elsősegély-szolgálatra“ – tette hozzá Eliášová. Ezzel azonban nem ért egyet Visolajský. „Nyitrán dolgozom, és 22 óra után is járnak hozzánk páciensek. Méghozzá sokan. Átlagosan hét páciens érkezik éjféltől reggelig“ – tette hozzá az orvos.

Az új szabályzat szerint így a páciensek 22 óra után kénytelenek lesznek a kórház sürgősségi osztályán segítséget kérni – ezek azonban már most túl vannak terhelve. A minisztérium biztosított afelől, hogy a páciensek teljes értékű ellátásban fognak részesülni ezután is, valamint szerintük attól sem kell tartani, hogy a sürgősségi osztályok túl lesznek terhelve.

noviny.sk/para