Az új-zélandi kormányfő üdvözölte a Facebook döntését a gyűlöletbeszéd korlátozásáról

2019. március 28. - 12:05 | Külföld
Az új-zélandi kormányfő üdvözölte a Facebook döntését a gyűlöletbeszéd korlátozásáról
Fotó: TASR/AP

Az új-zélandi miniszterelnök Christchurch-ben csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy ezekkel a kategóriákkal szemben eddig is a gyűlöletbeszédre vonatkozó iránymutatásokat kellett volna alkalmazni a közösségi platformon. Ardern szerint üdvözlendő, hogy christchurch-i támadást után megszűrik ezeket a tartalmakat is.

Március 15-én az ausztrál állampolgárságú Brenton Tarrant két christchurch-i mecsetben nyitott tüzet, ötven muszlimot - köztük nőket és gyerekeket - gyilkolt meg. A merényletet élőben közvetítette a Facebookon. Az elkövető feltételezhetően a fehér felsőbbrendűség eszméjének a híve.

A Facebook a támadás után csaknem két héttel, szerdán bejelentette, hogy kiterjeszti a vállalat gyűlöletbeszédre vonatkozó közösségi szabályozását, amely ezentúl a fehér nacionalizmust és a szeparatizmust népszerűsítő tartalmakra is vonatkozik. A vállalat közlése szerint a Facebook irányelvei már régóta tiltják a mások elleni, faji, etnikai vagy vallási alapú gyűlöletkeltést. Ebbe mindig is beletartozott a fehér felsőbbrendűség hirdetése. A cég azonban nem alkalmazta irányelveit kifejezetten a fehér nacionalizmust népszerűsítő tartalmakra, mivel ezt tágabban értelmezte.

A módosítást a jövő héttől ültetik át a gyakorlatba a Facebook közösségi hálón és az Instagram képmegosztó oldalon.

Ardern elmondta, hogy egyes országok - köztük például Ausztrália, Írország és Németország - intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy megbírságolhassák a közösségi portálok üzemeltetőit, ha nem korlátozzák a szélsőséges tartalmak terjedését. Ezt most Új-Zéland is fontolóra veszi.

A szigetországban pénteken országos megemlékezést tartanak a christchurch-i merénylet áldozatainak tiszteletére. Az eseményen 59 ország delegációja jelezte részvételét, jelen lesz többek között Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is. A szertartást az interneten élőben fogják közvetíteni.

Ardern szintén csütörtökön jelentette be, hogy a tervek szerint Vilmos cambridge-i herceg április végén Christchurch-be látogat. Új-Zéland a brit Nemzetközösség része, államfője a brit uralkodó, II. Erzsébet.

(MTI)

Címkék: facebbok, Christchurch