Az ukrán elnök aláírta a kannabisz egészségügyi célú használatát engedélyező törvényt

2024. február 15. - 20:50 | Külföld

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kannabisz orvosi célú használatát engedélyező törvényt - hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán parlament honlapja, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Az ukrán elnök aláírta a kannabisz egészségügyi célú használatát engedélyező törvényt
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az érintett növények gyógyászati, ipari és tudományos tevékenységet szolgáló forgalmazásának szabályozásáról szóló törvényt elsősorban annak érdekében hozták, hogy lehetőséget adjon a betegek - különösen a rákbetegségben és a háborúból eredő poszttraumás stressz zavarokban szenvedők - kiegészítő kezeléséhez. A jogszabály külön engedélyekhez köti a kannabisz termesztését és értékesítését, továbbá a termelőknek hozzáférést kell biztosítaniuk a rendőrség számára, hogy folyamatos videómegfigyelést folytathasson a termelés helyszínén.

A kannabisz egyéb célú értékesítését, illetve szállítását továbbra is tiltják az országban.

Az egészségügyi minisztériumnak - amely támogatta a törvény elfogadását - listát kell készítenie azokról a betegségekről és állapotokról, amelyek esetén orvosilag javallott a kannabisz alkalmazása.

A törvény a hivatalos közlönyben történő kihirdetése után hat hónappal lép hatályba.

A parlament első olvasatban 2023. július 13-án, második, azaz végleges olvasatban pedig december 21-én fogadta el az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot.

(MTI)