Az ukrán nők és lányok melletti kiállásra szólított fel nőnap alkalmából az Európa Tanács

2022. március 7. - 14:36 | Külföld

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a március 8-án tartott nemzetközi nőnap alkalmából hétfőn kiadott nyilatkozatában az ukrán nők és lányok melletti kiállásra és arra szólította fel a strasbourgi székhelyű szervezet tagállamait, hogy tegyenek lépéseket a béke és az emberi méltóság védelme érdekében.

Az ukrán nők és lányok melletti kiállásra szólított fel nőnap alkalmából az Európa Tanács
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A 47 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa nyilatkozatában hangsúlyozta, Európának meg kell hallania és figyelembe kell vennie az ukrán nők és lányok határozott, a béke helyreállítására vonatkozó kéréseit.

Szavai szerint a nők azonnal érzik a háborúnak a családjukra és a közösségükre nézve is pusztító hatását. Sokan közülük menekülni kényszerülnek, hogy gyermekeiket és barátaik gyermekeit biztonságba helyezzék, mások a válogatás nélküli bombázások ellenére hazájukban folytatják munkájukat orvosként, ápolóként, vagy más módon nyújtanak segítséget közösségeiknek. Az emberi jogvédőként, újságíróként, a civil társadalom aktivistáiként tevékenykedő nők és önkéntesek fáradhatatlanul dolgoznak a béke helyreállításán és az Európa Tanács által képviselt értékek védelmén. "Tisztelgek elszántságuk, erejük és bátorságuk előtt" - fogalmazott.

Mijatovic felszólította az Európa Tanács valamennyi tagállamát, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a béke megteremtése érdekében, és biztosítsák, hogy a humanitárius támogatás maradéktalanul eljusson minden olyan területre, ahol arra szükség van mind Ukrajnán belül, mind a menekülteket befogadó országokban.

"Együttérzésemet és mély szolidaritásomat fejezem ki az ukrán nőkkel és lányokkal, akiknek olyan háborúban kell részt venniük, amelyik figyelmen kívül hagyja az emberi élet méltóságát" - tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.


(MTI)