Az UNESCO szerint eddig legalább 53 kulturális helyszínben tett kárt az Ukrajnában zajló háború

2022. április 1. - 19:36 | Kultúra

Az UNESCO szerint az ukrajnai orosz katonai invázió kezdete óta legalább 53 ukrán kulturális helyszínben tett kárt a háború.

Az UNESCO szerint eddig legalább 53 kulturális helyszínben tett kárt az Ukrajnában zajló háború
Archív felvétel (Fotó: Wikipédia)

A megrongálódott vagy részben megsemmisült kulturális helyszínek között van 29 templom, 16 történelmi épület, négy múzeum és négy műemlék - sorolta fel Ernesto Ottone Ramirez, az UNESCO kulturális főigazgató-helyettese pénteken Párizsban.

Az ország északkeleti részén fekvő Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában többek között a holokauszt-emlékművet, az Állami Opera- és Balettszínházat és a Művészeti Múzeumot is bombázták az oroszok - mondta el Ottone Ramirez.

Kijev is veszélyben van, de egyelőre nincs jele annak, hogy az ott található UNESCO világörökségi helyszínek, a kijevi Szent Szofia-székesegyház vagy a barlangkolostor kárt szenvedtek volna.

Az észak-ukrajnai Csernyihivet az orosz csapatok elvágták a környező országrészektől. Csernyihiv Ukrajna egyik legrégebbi városa, 10. és 19. század között épült templomokkal és kolostorokkal. A csernyihivi Szent Katalin-templom szerepel az UNESCO több mint 50 elpusztult és megrongálódott épületet felsoroló listáján.

Az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta az UNESCO és más nemzetközi kulturális intézmények számos kezdeményezést indítottak a kulturális helyszínek és értékek védelme érdekében, többek között műholdas megfigyelőrendszert hoztak létre a fontos ukrajnai helyszínek és műemlékek megfigyelésére.

(MTI)

Címkék: műemlék, UNESCO