Az UNICEF rendkívül aggasztónak találja a Délkelet-Afrikában terjedő kolerajárványt

2023. március 10. - 17:13 | Külföld

Rendkívül aggasztónak nevezte a Délkelet-Afrika 11 országában terjedő kolerajárványt az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) pénteken kiadott közleményében, amelyben kiemelik: a betegség az elmúlt egy évben mintegy 1800 ember életét követelte a térségben.

Az UNICEF rendkívül aggasztónak találja a Délkelet-Afrikában terjedő kolerajárványt
Illusztrációs felvétel (TASR)

A jelentés szerint az elmúlt 13 hónapban körülbelül 68 ezer fertőzöttet regisztráltak, felhívják azonban a figyelmet, hogy a be nem jelentett esetek miatt a fertőzöttek valódi száma ennél jóval magasabb lehet.

A betegséget fertőzött víz vagy élelmiszer fogyasztása okozhatja. Akut hasmenéssel és hányással jár, kezelés nélkül pedig halálos kimenetelű lehet.

Az UNICEF a rossz vízellátásban és higiéniában, valamint az alapvető egészségügyi ellátás hiányosságaiban látja a járvány terjedésének okát. Lieke van de Wiel, az UNICEF regionális igazgatója hozzátette: a szélsőséges időjárási viszonyok, amelyek az elmúlt hónapokban sújtották a térséget, csak még tovább rontottak a helyzeten. Malawi, mely a járvány egyik gócpontja, a szervezet szerint még mindig szenved az egy évvel ezelőtti trópusi viharok okozta károktól, a Madagaszkáron és Mozambikban februárban pusztító ciklon pedig emberéleteket követelő áradásokat okozott.

Malawiban a halálos áldozatok száma január végén lépte át az ezret, de a kontinens más tájain, Nyugat- és Közép-Afrikában Kamerunból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Nigériából is jelentettek fertőzötteket.

MTI