Az UNICEF végre tud orvosi felszerelést küldeni a fafejűek vezette Észak-Koreába

2021. október 16. - 10:53 | Külföld

Orvosi felszereléseket küld Észak-Koreába az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) - közölte pénteken Oren Schlein, a szervezet szöuli irodájának vezetője.

Az UNICEF végre tud orvosi felszerelést küldeni a fafejűek vezette Észak-Koreába
Fotó: AP/TASR

A Yonhap dél-koreai hírügynökség beszámolója szerint Schlein a Dél-Korea északnyugati részén található Incshonban tartott fórumon beszámolt arról is, hogy Észak-Korea tengeri útvonalat nyitott Nampho és a kínai Talien között, hogy be tudják juttatni a humanitárius segélyszállítmányokat.

Schlein közölte: a UNICEF már küldött orvosi felszereléseket Észak-Koreába, és továbbiakat indít útnak.

A UNICEF-en kívül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is bejelentette már, hogy orvosi felszereléseket küld az országba.

Phenjan szigorú határellenőrzést folytat 2020 januárja óta. A kommunista ország lezárta szárazföldi és tengeri határait, így akarva megakadályozni, hogy a koronavírus bejusson az országba. A döntés ellehetetlenítette a segélyszállítmányok bejuttatását az országba.

Az észak-koreai rendszer eddig visszautasította a felajánlott segítséget, mivel szükségtelennek minősítette azt, arra hivatkozva, hogy egy koronavírus-fertőzöttet sem diagnosztizáltak az országban.

Mindeközben az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) is jelezte: Phenjannak lazítania kell a szigorított határellenőrzésen annak érdekében, hogy hozzájuthasson a kulcsfontosságú segélyhez, amelyre az élelmiszerhiány miatt szorul.

A problémát Észak-Korea is elismerte. Marian Yun, a WFP egyik vezető tanácsadója elmondta: már elfogyott a szervezet Észak-Koreának szánt idei élelmiszer-tartaléka.

(MTI)

Címkék: Észak-Korea, unicef, ENSZ