Az Uniónál csak a szlovák kormányban bízik kevésbé a lakosság, de az unió népszerűsége is csökken

2023. március 24. - 16:44 | Belföld

Nem bízunk az Európai Unióban, de a szlovák kormányban még kevésbé, derül ki az Eurobarometer legutóbbi, január végén készült felméréséből. Az ország helyzetét nagyon sötéten látjuk, és nem értünk egyet azzal sem, ahogyan az unió illetve a szlovák kormány reagál az orosz-ukrán háborúra. 

Az Uniónál csak a szlovák kormányban bízik kevésbé a lakosság, de az unió népszerűsége is csökken
Fotó: TASR

Lesújtó véleménnyel van Szlovákia lakossága a jelenlegi helyzetről, csak Bulgáriában pesszimistábbak az emberek, derül ki az Eurobarometer január végén végzett felméréséből.

A megkérdezettek 79 százaléka mondta azt, hogy elégedetlen a hazai helyzettel, mindössze 20 százalék, vagyis csak minden 5.ember elégedett vele.

Az emberek véleménye nyárhoz képest romlott, akkor még „csak” 74 százalék volt az elégedetlenek aránya. A szlovák gazdaság helyzetét még sötétebben látja a lakosság, 83 százalék elégedetlen vele.

Forrás: Standard Eurobarometer 98

Az utolsó helyen a már említett bolgárok állnak, ott csak 14 százalék elégedett a hazai helyzettel. Az uniós átlag egyébként 41 százalék, Magyarországon ennél kicsit rosszabb véleménnyel vannak az országuk helyzetéről, 36 százalék az elégedettek aránya. Az unióban a luxemburgiak a legelégedettebbek a helyzetükkel, 91 százalék tartja jónak, őket a dánok és a finnek követik 84 és 82 százalékkal.

A legnagyobb problémának a lakosság az inflációt, az emelkedő meglhetési költségeket tartja, 65 százaléknyian jelölték meg ezt a legnagyobb problémának.

Uniós szinten is ezt tartja a lakosság a legnagyobb gondnak, de itt az arány csak 53 százalék. Magyarországon ugyancsak az inflációt tartják a legnagyobb gondnak, és az arány is megegyezik a szlovák adattal.

A második helyen az energiaellétás szerepel, de már sokkal kisebb súllyal: lakosság 32 százaléka tartja ezt fontos problémának. Uniós szinten ezt a lakosság 26 százaléka tartja komoly problémának.

Nem tetszik az unió, de kívül még rosszabb lenne

Az Európai Unió értékelése szintén romlott Szlovákiában. A lakosságnak szűk harmada, 32 százalék tartja jó dolognak az EU-t, további 33 százalék számára neutrális. A pozitív véleménnyel lévők aránya a legutolsó, tavaly nyári eurobarométer óta 7 százalékponttal csökkent. Ezzel a véleményünkkel az utolsók vagyunk az unióban Csehország után, ott a lakosságnak “már” 33 százaléka van jó véleménnyel az EU-ról.

Ennek ellenére a szlovák lakosság több mint fele nem akar kilépni az unióból, a megkérdezettek 56 százaléka tartja rossz ötletnek az uniómentes szlovák jövőt. Ez az arány ráadásul jelentősen, 12 százalékponttal emelkedett.


Forrás: Standard Eurobarometer 98

Jobban bízunk az uniós intézményekben, mint a hazaiakban

Az általános hazai helyzethez hasonlóan a kormány és a parlament megítélése is csapnivaló: mindkettőben csak a lakosság 14 százaléka bízik.

A szlovák parlament megbízhatósága egyébként az utóbbi fél évben zuhant óriásit, nyáron még 39 százalék bízott a Boris Kollár irányította intézményben. A kormány viszont már akkor is rosszul állt, mindössze 18 százalék tartotta megbízhatónak a Heger-kabinetet.

Ehhez képest az uniós intézményeket szinte teljesen megbízhatónak tartjuk: az Európai Parlamentben a lakosság 39 százaléka, a Bizottságban 37 százaléka bízik, magában az Európai Unióban pedig szintén 37 százalék.

Forrás: Standard Eurobarometer 98

Sem az EU sem a szlovák kormány háborúra adott reakciója nem tetszik

A lakosság szerint az unió és a szlovák kormány is rosszul reagál az orosz-ukrán háborúra.

Az EU esetében csak 39 százalékos az elégedettség, a szlovák kormány munkájával viszont csak 34 százalék elégedett. Mindkét esetben mintegy 10 százalékpontos a csökkenés a nyárhoz képest.

Az unió lakossága egyébként 56 százalékban elégedett az EU reakciójával, és a nemzeti kormányok reakcióival is sokkal elégedettebb az egyes országok lakosága: Csehországban például 53%, Magyarországon 51%, Lengyelországban pedig egészen 72 százalék az elégedettek aránya.

A fegyvervásárlást sem támogatjuk

Míg az unió teljes lakosságának 65 százaléka támogatja a fegyverszállítást Ukrajnának — még Magyarországon is 50 százalékot mértek —, addig Szlovákiában mindössze 38 százalék az egyetértők aránya. Ez hátulról a harmadik helyre elég, Bulgária és Görögország lakossága még nálunk is kevésbé támogatja az ukrán hadsereg ellátását fegyverekkel.

Forrás: Standard Eurobarometer 98

Ez alapján egyáltalán nem meglepő, hogy a NATO-ban sem nagyon bízik Szlovákia lakossága, a katonai szövetség csak az emberek 30 százaléka számára megbízható. Az uniós átlag itt 50 százalék, de még Magyarországon is 53 százalék tartja megbízhatónak a szövetséget.

- lpj -