Az uniós közlekedési tanács meg akarja erősíteni a vonattal közlekedők jogait

2019. december 3. - 16:30 | Belföld

A jó minőségű digitális közlekedési szolgáltatások, a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) megvalósításához szükséges engedélyezési folyamatok hatékonyabbá tétele, valamint a vonattal közlekedők jogainak megerősítése voltak az uniós közlekedési tanács decemberi ülésének kulcsfogalmai. A vasúti közlekedést választók jogait és kötelességeit szabályozó rendelet megváltoztatása elsősorban a fogyatékkal élők utazását segíti majd, de megkönnyíti a menetjegyek vásárlását is, melyeket ezentúl felár nélkül lehet majd megvásárolni a vonatokon is. A javaslatot az Európai Parlamentben fogják megvitatni.  

„Úgy gondolom, ez egy ésszerű kompromisszum az utasok jogainak megerősítése és a vasúti szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások között. Üdvözlöm a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) kiépítésére irányuló folyamatok hatékonyabbá tételét is. Saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy az ehhez hasonló közlekedési projektek előkészítését sokszor bonyolult folyamatok előzik meg, melyek miatt a projekt késik, ez pedig többletköltségekkel járhat“ – mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

A tanács miniszterei a digitális közlekedési szolgáltatások irányelveiről is tárgyaltak. A közösségi közlekedés a magángépkocsi-használat, ezáltal pedig a károsanyag-kibocsátás csökkenésére volna hatással, és nem utolsósorban a biztonság növekedésére is.

„Meggyőződésem, hogy Szlovákia ebben a tekintetben pozitív példaként szolgálhat. Úgy döntöttünk, kihasználjuk a digitalizáció és a közösségi gazdaságban rejlő lehetőségeket, és azonos feltételeket biztosítottunk az összes taxiszolgálat számára. Elvárásainknak megfelelően a taxiszolgáltatások piacán új technológiák jelentek meg, és megnőtt a kereslet a közösségi közlekedés iránt” – tette hozzá Érsek Árpád közlekedési miniszter. A digitalizált közlekedési szolgáltatások elsősorban a zöld gazdaság fejlődésére vannak hatással. A legnagyobb kihívást ezen a téren a digitalizált platformok működése jogi kereteinek meghatározása jelenti.


(-)