Az uniós vezetők az oltóanyagok igazságos elosztása mellett kötelezték el magukat

2020. október 30. - 08:12 | Külföld

Az európai uniós tagországok vezetői abban állapodtak meg, hogy amint elérhetővé válik a koronavírus elleni biztonságos oltóanyag, méltányos módon osztják el az uniós országok között - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek informális videokonferenciáját követően csütörtökön.

Az uniós vezetők az oltóanyagok igazságos elosztása mellett kötelezték el magukat
Fotó: TASR/AP

Az Európai Tanács elnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvánnyal foglalkozó nem hivatalos videokonferencián egyetértettek abban, hogy a leendő vakcinát tisztességesen osztják majd el a tagállamok között.

A világjárvány elleni küzdelem kapcsán megerősítették a fontosságát a kollektív erőfeszítéseknek, valamint hangsúlyozták a járvány és a készülő oltóanyagokkal kapcsolatos álhírek visszaszorításának a szükségességét is.

Michel az Európa-szerte romló járványhelyzetre hivatkozva hívta össze az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli online értekezletét. Véleménye szerint szükségessé vált a védekezésnek az eddiginél is szorosabb uniós összehangolása, a gyakorlati teendők megvitatása.


(MTI)