Az USA és több európai ország felszólította Minszket, vessen véget a válságnak

2021. november 12. - 08:45 | Külföld

Közös közleményben szólította fel csütörtökön Fehéroroszországot az Egyesült Államok és több európai ország, hogy vessen véget a fehérorosz-lengyel határnál kialakult migránsválságnak.

Az USA és több európai ország felszólította Minszket, vessen véget a válságnak
Aljakszandr Lukasenka (Fotó: AP/TASR)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését követően közzétett felhívásban az aláíró országok - az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Észtország, Franciaország, Írország, Norvégia és Albánia - egyúttal azt vetik a fehérorosz vezetés szemére, hogy a menedékkérőket saját politikai céljaira használja fel, nem törődve a határon feltorlódott emberek életével és egészségével.

A közleményben leszögezik: Minszk ezzel a tevékenységével destabilizálni akarja a szomszédos országait, illetve az Európai Unió külső határait annak érdekében, hogy elvonja a figyelmet a Lukasenka-rezsim által elkövetett jogsértésekről.

Ez a taktika csupán rávilágít arra, hogy a rezsim fenyegetést jelent a régiós stabilitásra - áll a közleményben, amelyben egyúttal arra is felszólítják a fehérorosz hatóságokat, tegyék lehetővé a nemzetközi segélyszervezetek bejutását a határmenti térségbe, s biztosítsák az ott lévő emberek megfelelő ellátását.

Az Európai Unió már korábban azt vetette Fehéroroszország szemére, hogy a migránsok határra szállításával az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós országok határán, ahová az év eleje óta nagy számban érkeznek ázsiai és afrikai migránsok, november 8-án vált különösen feszültté a helyzet. Több ezer ember közelítette meg a lengyel határt a fehérorosz oldalról, fegyveres egyenruhások kíséretében, és kisebb-nagyobb csoportokban a szögesdrót határkerítést áttörve próbálnak lengyel területre jutni.

(MTI)