Az USA meggyőződése, hogy Irán lőtte le az ukrán repülőt

2020. január 9. - 19:01 | Külföld

Az amerikai tisztviselők meg vannak győződve róla, hogy Irán lőtte le az ukrán repülőgépet. Erről több amerikai média is hírt adott.

Az USA meggyőződése, hogy Irán lőtte le az ukrán repülőt
AP Photo

Az amerikai Newsweek azt írja, rakéta sújtotta a repülőgépet. A Newsweek szerint egy Tor-M1 orosz gyártású rakétáról van szó. A Pentagontól két forrás is azt állítja, szerencsétlen véletlenről van szó. Feltételezhető, hogy abban az időben, amikor a repülőgép lezuhant, azaz az iraki bázison lévő iráni rakétatámadás után aktiválódott az iráni légvédelmi rendszer. Irán elutasítja, hogy szándékosan lelőtték volna a repülőgépet.

A repülőgép ütközési pontján az ukrán szakértők meg akarják keresni a Tor orosz légijármű-rakéta lehetséges töredékeit. Ezt az ukrán biztonsági tanács titkára, Oleksiy Danilov állította.

Időközben az iráni nyomozók jelentették, hogy az ukrán repülőgép legénysége nem küldött vészjelzést, és nem kért segítséget, megpróbált visszatérni a repülőtérre, amikor a gép lezuhant.

A helyszínen talált, úgynevezett fekete szekrényt nem engedték máshová vinni, Az iráni hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy elemzésükre Iránban kerül sor.

Iránnak harminc napja van arra, hogy közölje az eredményeket. Az Ukrinform csütörtökön elmondta, hogy az ukrán kormánybizottság 45 tagja már megérkezett Iránba, hogy részt vegyen a katasztrófa kivizsgálásában.

Még a levegőben kigyulladt, és visszafordult a lezuhant ukrán utasszállító repülőgép.

sme.sk