Az utazás feltételeiről tárgyal a központi válságstáb, nem kizárt az állami karantén ismételt bevezetése

2021. június 17. - 14:40 | Belföld

A központi válságstáb csütörtökön a koronavírus-járvány elleni küzdelem újabb lépéseiről tárgyal. Az ülés témája a határrezsim lesz, reagálva az új koronavírus ún. delta variánsának európai terjedésére.

Az utazás feltételeiről tárgyal a központi válságstáb, nem kizárt az állami karantén ismételt bevezetése
Fotó: TASR - illusztráció

Vladimír Krčméry virológus professzor a Tvnoviny.sk-nak elmondta, tárgyalni fognak az utazás feltételeiről, illetve a kötelező állami karantén esetleges ismételt bevezetéséről is.

Ez alapján a rizikós országokból érkezőknek kötelezően állami karanténba kellene vonulniuk. Krčméry szerint erre azért lenne szükség, mert gyorsan terjed a koronavírus delta variánsa (korábban indiai variáns). Az utóbbi napokban Nagy-Britanniában és Portugáliában is nagy arányban igazolták a mutáció jelenlétét.

Krčméry azt javasolja, aki nyáron utazni szeretne, olyan országot válasszon, ahol alacsony az új koronavírus-fertőzöttek száma. Egyúttal felhívta a figyelmet az utazási szemaforra is, amely alapján hetente frissítik a biztonságos és a rizikós országok listáját.

Klus: Biztosítanunk kell az utazási szabályok betartását

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a külföldről hazatérő állampolgárok ne ignorálják a szabályokat, jelentette ki Martin Klus külügyi államtitkár a központi válságstáb csütörtöki ülése előtt.

Klus a lehetséges intézkedések között említette a szomszédos országokkal való együttműködést a szlovák állampolgárok ellenőrzése terén, a mobilszolgáltatók adatainak felhasználását, illetve a rendszeresebb ellenőrzést a határokon. Az államtitkár szerint a delta variáns komoly problémát jelent egész Európa számára.

"Minél több embert be kell oltani, versenyt futva az idővel" - fűzte hozzá.

"Annak ellenére, hogy úgy gondoltuk, a zöld országok a nyári időszakban biztonságosak maradnak, ez nem feltétlenül lesz így. Elnézést kérünk azoktól az állampolgároktól, akik azt gondolták, hogy a zöld ország mindig zöld marad. Egyik napról a másikra változhat egy ország besorolása. Figyelmeztetünk mindenkit, aki ma külföldre utazik, hogy teljesen más feltételek lehetnek érvényben a hazatérésekor, mint amikor elment" - jegyezte meg Klus.


(tvnoviny.sk/TASR/para)