Az utóbbi évtizedek legnagyobb szaharai porfelhője közelít az Egyesült Államok felé

2020. június 24. - 14:29 | Külföld

Évtizedek óta a legnagyobb szaharai porfelhő közelít az Atlanti-óceánon keresztül az Egyesült Államok felé, és várhatóan szerdán eléri az ország délkeleti részét több mint nyolcezer kilométer megtétele után.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb szaharai porfelhője közelít az Egyesült Államok felé
Fotó: Twitter

A porfelhő, amely már beterített számos karib-tengeri szigetet, elhomályosítja a napfelkeltét és néhány napig vihar formájában betakarja majd Louisianát, Texast és más Mexikói-öböl menti szövetségi államot.

A nyári porfelhők nem ritkák a térségben, de ez nagyobb figyelmet kap, mivel évtizedek óta a legnagyobb. A Nemzetközi Űrállomásról készült felvételek jól mutatják a több száz kilométeres porfelhősávot az Atlanti-óceán fölött.

"Átrepültünk ma a szaharai homokfelhő felett az Atlanti-óceán középnyugati részén. Bámulatos, milyen hatalmas területet borít"

- írta Doug Hurley űrhajós a hét elején Twitter-üzenetében.

Amikor a porfelhő a karibi térségbe érkezett, a levegő minősége az egész térségben veszélyes szintet ért el. A Puerto Ricó-i kormány felszólította az embereket, hogy maradjanak otthonaikban, különösen azok, akik asztmában, allergiában vagy más légzőszervi betegségben szenvednek.

Trinidadban és Tobagóban a hatóságok az ablakok, ajtók bezárásra szólították fel a lakosságot, valamint maszk viselésére a szabadban és légtisztító használatára otthon.

MTI