Az utolsó csepp? Nem fér bele egy hosszú címbe sem az, mennyi mindent okádott ma Sulík nyakába Matovič

2022. augusztus 5. - 13:52 | Belföld

"Rišo, nem illik hazudni" címmel rakott fel pénteken dél körül egy posztot Igor Matovič a Facebook-oldalára, és nem úgy néz ki, mintha gőzerővel azon dolgozna, hogy a koalíciós válság rögvest megoldódjon. Szépen beszólogatott a kormányból kifelé araszoló Richard Sulíknak, aki szintén megéri a pénzét.

Az utolsó csepp? Nem fér bele egy hosszú címbe sem az, mennyi mindent okádott ma Sulík nyakába Matovič
Fotó: TASR

Az OĽaNO-s pénzügyminiszter nem bírta ki ma, hogy egy múlt heti interjúja kapcsán ne törjön borsot a szintén koalíciós SaS vezetőjének orra alá. Matovič idézi Sulík nyilatkozatát, amikor a gazdasági miniszter arról beszélt, hogy korábban is már el akarta simítani a vitát Matovičcsal, és egy üzenetben fel is tette neki a kérdést, hogy "Mi lenne Igor, ha elásnánk a csatabárdot?", de erre állítólag a legerősebb kormánypárt elnöke csak annyit írt vissza, hogy "hm".

Eltelt pár nap a cikk megjelenése után, és most pénteken úgy gondolta az OĽaNO főnöke, hogy visszakanyarodik ehhez az interjúhoz, mert ki kell egészíteni az ott elhangzottakat. Ugyanis Sulík csak a felét mondta el a neki címzett üzenetnek. Amiben Matovič szerint az is szerepelt, hogy ha Boris Kollárék elhagynák a kormányt, akkor az SaS kész segítő kezet nyújtani a maradék koalíciónak. És aztán a pénzügyminiszter az sms-ben szereplő két állításra - a csatabárdosra meg a "segítek, ha Borisék távoznak" kezdetűre - reagált a sokatmondó "hm" mondatszóval.

Nem lenne Matovič Matovič, ha ennél a pontnál megállt volna a bejegyzésében. De nem hazudtolta meg magát az exkormányfő, és elárult pár titkot, aminek a valóságtartalmát még nem véleményezte a történet többi szereplője. Az OĽaNO-s politikus a mai posztjában kikotyogta, hogy Sulík az elmúlt két évben vagy tízszer szólította meg azzal, hogy "dobjuk ki Borist a kormányból", és szintén ennyiszer jött elő azzal a kérdéssel, hogy "minek nekünk ez a Remišová a koalícióban?".

Itt aztán Matovič rákezd arra a "kötelező" részre, amiben tényleg profi. Pár mondatban összefoglalja, miért Sulík az, akivel nem lehet együtt kormányozni.

Ilyen ő, és ez a tulajdonsága átvette az uralmat felette, 11 éve is levadászta Iveta Radičovát...ami után 8 évnyi pokol következett, az államot leuraló maffiának köszönhetően, ami aztán elvezetett Ján és Martina halálához... csak azért, mert egy el nem ismert és nyilván egy gátlásos gigaegó nem bírt magával. Ez tipikus Sulík. Saját pártjának, koalíciójának, más pártjainak hivatásos rombolója és a demokratikus kormányzatok hivatásos megbuktatója...és ahogy ebből a példából is látszik, profi manipulátor és hazudozó is. És üzletember.

- így Matovič

A nagyszombati politikus utóiratot is írt a "koalíciós társának". Rögtön hármat is:

1. Rišo, rakd el a játékokat, és próbáld meg 1000-szer a homokba írni az ujjaddal: "Már nagy vagyok, nem szabad hazudnod!" ... Azt hiszem, ez segíteni fog.

2. Nem utállak, csak sajnállak. Szorítok, hogy ne legyen rajtad úrrá az irigység, gyűlölet, rosszindulat és a bosszúvágy.

3, Lehet, hogy naiv vagyok, de úgy gondolom, hogy ha véget vetsz az egóparádédnak, aztán hátra is lépsz egyet. Nem hősies dolog a maffiával és a fasisztákkal összeesküdni a saját kormányod és a demokratikus választók ellen a legnehezebb pillanatokban. Ez gyávaság és árulás.

- zárult a kormányfőből pénzügyminiszterré lett politikus alig visszafogott szózata.

Mint ismeretes, az SaS vezetője, Sulík korábban jelezte, hogy vagy Matovič megy a kormányból vagy ők. A párt szerint Matovič pénzügyminiszter maradása rendkívül káros lenne az országnak, elsősorban az államháztartás szétdúlása, a fasiszta képviselőkkel való aktív együttműködés és a törvényhozási folyamat megerőszakolása miatt.

Július közepén Sulík jelezte, kiléptek a kormányból, és ebből következik, hogy az SaS négy minisztere benyújtja a lemondását, de csak augusztus végén, mert időt és lehetőséget akarnak adni a tárgyalásokra. Ha ezek eredménytelenek lesznek, akkor augusztus 31-én lemondanak.

(para)