Az üzemanyag olcsóbb, az élelmiszer drágább - Így változtak az árak 2019-hez képest

2020. április 11. - 13:24 | Belföld

Átlagosan 4,6 százalékkal drágább a húsvéti bevásárlás, mint tavaly ilyenkor - adta hírül a TASR állami hírügynökség a Wood & Company elemzése alapján.

Az üzemanyag olcsóbb, az élelmiszer drágább - Így változtak az árak 2019-hez képest
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A járványügyi korlátozások miatt idén teljesen más a vásárlás élménye, mint tavaly ilyenkor, de a koronavírusnak mást is "köszönhetünk". Mégpedig azt, hogy vásárlásainkat jobban megtervezzük, aminek köszönhetően a legtöbben nem minden nap, hanem csak néhány naponta keresik fel az üzleteket.

"Ez azonban semmit nem változtat azon, hogy a szlovákiaiak jelenleg több tíz százalékkal több pénzt hagynak ott az élelmiszerüzletekben, mint egy évvel ezelőtt. Ez azzal függ össze, hogy az éttermek bezártak, emiatt pedig az emberek otthon tartózkodnak és otthon is esznek"

- nyilatkozta Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője.

Az Eurostat aktuális adatai alapján éves összehasonlításban főként a húskészítmények ára emelkedett, a disznóhúsé például 26,8 százalékkal nőtt. A gyümölcsárak is erőteljesen, egy év alatt 11 százalékot emelkedtek.

A húsvéti hagyományokkal szoros összefüggésben álló tojás ára is nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, 6 százalékkal. A rizs és a liszt - amiből mostanában sokan bespájzolnak - átlagosan 4 százalékkal kerül többe, mint tavaly.

Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek ára csökkent. A zöldségek átlagosan 5,4 százalékkal olcsóbbak, a krumpli 7,9 százalékkal, és a vajért is 8,6 százalékkal kevesebbet fizetünk.

Amíg az élelmiszerárak jórészt emelkednek, a benzint és a gázolajat olcsóbban vásárolhatjuk meg.

"Az üzemanyagárak 2020 januárjához képest átlagosan 13 százalékot estek"

- ismertette az adatokat az elemző. Az üzemanyagárakra elsősorban a kőolaj világpiaci árának jelentős csökkenése volt hatással.

A húsvéttal szorosan összefügg a turizmus is, hiszen az utóbbi években egyre többen használták ki ezt az ünnepet arra, hogy elutazzanak valahova. A vendéglátóipar most mégsem "arat", hiszen a hotelek, panziók, éttermek már március közepe óta zárva tartanak.

Tavaly áprilisban a szlovákiai szállásadóknak 442 ezer vendégük volt, közülük 271 ezren belföldről érkeztek. Ebben az évben ez a szám nulla lesz, és ez minden bizonnyal óriási sebet ejt az egész turisztikai szektoron.

(TASR/para)