Azért cseszegeti a magyarokat a titkosszolgálat, mert sokan ellenzik Kijev kacsingatását a NATO felé

2020. december 5. - 15:02 | Külföld

Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU több tisztje ellenzi Ukrajna NATO-hoz való közeledését és részben a kárpátaljai magyarok elleni akciókkal próbálja megakadályozni Kijev euroatlanti integrációját – állítják ukrán elemzők. Egyikük, Dmitro Tuzsanszkij a HVG-nek is megerősítette, több jel utal arra, hogy az SZBU valóban „önjáróvá” vált.

Azért cseszegeti a magyarokat a titkosszolgálat, mert sokan ellenzik Kijev kacsingatását a NATO felé
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Az utóbbi napokban több, aggodalomra okot adó esemény történt Kárpátalján: Az SZBU fegyveres nyomozói házkutatást tartottak több kárpátaljai magyar szervezet irodájában és megjelentek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMSKZ) élén álló Brenzovics László lakásán is. Közben felkerült az internetre egy magyarokat érintő halálos fenyegetés is.

Az Evropejszka Pravda nevű híroldalon megjelent cikkben az ukrán elemzők szerint az akciók mögött az SZBU azon tisztjei állhatnak, akik ellenzék Ukrajna NATO-hoz való közeledését és különféle akciókkal próbálnak meg akadályt gördíteni az integráció elé. Magyarország pedig alkalmas erre, hiszen Budapest már évek óta blokkolja Ukrajna NATO-közeledését, mert az ukrán parlament olyan nyelvtörvényt fogadott el, amely korlátozza a kárpátaljai magyarok anyanyelvi oktatási lehetőségeit.

A konfliktus igazi nyerte azonban nem Magyarország, hanem Oroszország, amely nevető harmadikként figyeli az eseményeket.

Dmitro Tuzsanszkij a HVG-nek elmondta, érthetetlennek tűnik a kárpátaljai magyarok elleni fellépés, már csak azért is, mert az SZBU nemigen talált olyan bizonyítékokat, amelyek arra utaltak volna, hogy valóban létezne a kárpátaljai magyar szeparatizmus és ennek hétterében a KMKSZ állna. Tuzsanszkij szerint valószínű, hogy az akció mögött részben előléptetésre számító tisztek is állnak, ám úgy vélekedett, az akció árt Ukrajna nemzeti érdekeinek.

(hvg)

Címkék: Ukrajna, Kárpátalja, NATO